Завищені депозитні відсотки свідчать про проблеми банків?

Середа, 29 липня 2009, 12:10

Депутат Верховної Ради, член парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Шепелев вважає пропозицію деякими банками занадто високих відсотків за депозитами свідченням наявності в таких фінустановах проблем із ліквідністю.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби депутата, передає агентство "Українські новини".

"Істотна відмінність ставки депозиту від середньоринкових відсотків може пояснюватися у тому числі й бажанням банку за всяку ціну залучити гроші. Метою цього може бути намір підправити проблеми з ліквідністю", - зазначив депутат.

Шепелев підкреслює, що готовність деяких банків збирати фінансові ресурси (у тому числі валюту) за будь-якими ставками означає, що їм потрібно погашати зовнішні запозичення й рефінансувати портфель кредитних ресурсів.

Реклама:

"І їм не так важливо, скільки це коштує. Їм потрібно зайняти для того, щоб віддати попередній борг", - зазначив депутат.

У цьому зв'язку Шепелев вважає, що завищені відсотки за депозитом можуть свідчити про проблеми банку.

"Тому мені здається, що "надто вигідний вклад" - не дуже гарний показник, що свідчить про можливості наявності деяких проблем у банку, який пропонує зайво високі відсотки за депозитами. Не виключено, що подібний банк зазнає труднощів з ліквідністю", - підкреслив депутат.

Він додав, що можливість банків пропонувати високі ставки за депозитами повинна бути забезпечена здатністю фінустанови відпрацьовувати настільки високу вартість залучення.

"А оскільки ринок для всіх один, то й інструменти - а значить, і можливості - у всіх приблизно однакові", - резюмував Шепелев.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!