Тігіпко: НБУ діє непрофесійно

Середа, 29 липня 2009, 10:49

Банкір Сергій Тігіпко вважає, що причин для девальвації гривні немає й відбувається ії падіння через непрофесійні дії Національного банку.

Про це він сказав в ефірі "Радіо "Свобода".

"Причин для девальвації немає. Ми маємо збалансовану зовнішню торгівлю. У нас імпорт впав значно більше, ніж наш експорт. І ми маємо практично позитивне сальдо за виключенням платежів по газу в зовнішній торгівлі", - зазначиі фінансист.

За його словами, ситуація на валютному ринку залежить від НБУ

Реклама:

"Ніхто не знає, яка буде поведінка з боку НБУ. Якщо постійно ми бачимо, за останні дні, збільшується попит на купівлю валюти, то потрібна просто спокійна реакція з боку НБУ. Що це? В першу чергу інтервенції, хоча б невеличкі інтервенції, спокійні заяви...", - підкреслив Тігіпко.

Екс-голова Нацбанку наголошує, що не потрібно боятися в кризовій ситуації вживати адміністративних заходів, перевіряти, "на які потреби і які банки беруть і купляють валюту".

"Банки сьогодні всі знаходяться під колосальним контролем, під колосальних тиском з боку НБУ, тому що в більшості з них чи рефінансування дає НБУ, чи адміністрації сидять, чи зараз вже капіталізує держава. Контролювати сьогодні банківський сектор надзвичайно легко", - вважає він.

"Я вважаю, що сьогодні впливає, в першу чергу, ажіотажний попит, але, з другого боку, НБУ просто, на мій погляд, недостатньо оперативно і професійно діє", - додав Тігіпко.

На його думку, банки мають відповідну кількість механізмів для контролю валютного ринку й вилучення надлишкової гривні.

"Це можуть бути короткі депозити, можуть бути підвищення резервів. І це буквально за день-два можна зробити так, що цієї зайвої гривні на ринку просто не буде і буде дефіцит", - підкреслив Тігіпко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: