НБУ відзначає профіцит платіжного балансу

Четвер, 2 липня 2009, 16:01

У травні 2009 року поточний рахунок платіжного балансу був сформований з профіцитом 230 млн. дол.

Це  було обумовлено подальшим скороченням дефіциту торгівлі товарами та значними надходженнями за трансфертами,  йдеться в повідомленні НБУ на офіційному веб-сайті.

Одночасно суттєво скоротилось від'ємне сальдо фінансового рахунку (до 505 млн. дол. порівняно з 985 млн. дол.  у квітні), наголошують в НБУ.

Відповідно до статистики Нацбанку, основним чинником було припинення відтоку готівкової валюти з банківської системи (у травні вперше з березня 2005 року спостерігалось зниження обсягів готівкової валюти в інших секторах економіки). Також значно нижчим, ніж у попередньому місяці було від'ємне сальдо за операціями банків зкредитами та облігаціями (523 млн. дол. порівняно з 1.2 млрд. дол.).

Реклама:

В результаті продовжилась тенденція до скорочення від'ємного сальдо зведеного платіжного балансу, що становило лише 275 млн. дол. проти 1.1 млрд. дол. у квітні, говориться в повідомленні.

НБУ підкреслює, що формування профіциту поточного рахунку в травні (230 млн. дол.) є результатом подальшого скорочення від'ємного сальдо торгівлі товарами (до 183 млн. дол. порівняно з 368 млн. дол. у квітні) та збільшення додатного сальдо поточних трансфертів (до 415 млн. дол.).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: