Іноземна компанія хоче від України грошей

Четвер, 2 липня 2009, 14:57

Зареєстрована у Гібралтарі компанія Remington Worldwide Limited намагається тиснути на Україну.

Про це заявив перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, повідомляє його прес-служба.

Корнійчук повідомив, що наразі в провадженні Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольму перебуває справа за позовом компанії Remington Worldwide Limited, яка звинувачує державу Україна в порушенні Договору до Енергетичної Хартії (ДЕХ), ратифікованого парламентом 6 лютого 1998 року, а саме в тому, що держава не забезпечила інвестора ефективними засобами для обстоювання позовів і примусового здійснення прав щодо капіталовкладень відповідно до ст. 10 (12) ДЕХ.

Звинувачення, заявлені інвестором, стосуються невиконання на території України рішення Арбітражного суду Санкт-Петербурга та Ленінградської області у справі №7455/00.

Реклама:

Сума позовних вимог компанії до держави Україна складає 33 тис. 610,11 доларів.

"1 липня 2009 року компанією Remington Worldwide Limited проведено прес-конференцію, під час якої представники компанії В'ячеслав Лич та Владислав Резніков інтерпретували внутрішньовідомчі документи Міністерства юстиції та Кабінету міністрів як тиск Міністерства юстиції та здійснення "репресивних заходів" по відношенню до інвестора - компанії Remington Worldwide Limited шляхом звернення до правоохоронних органів для здійснення контролю за розглядом низки кримінальних справ", - сказав він.

"Твердження та заяви адвокатів компанії "Remington Worldwide Limited" є заангажованими і не відповідають дійсності", - підкреслив заступник міністра юстиції.

За його словами, внутрішньовідомчі документи, на які посилалися представники компанії, не можуть трактуватись як тиск держави на інвестора, оскільки низка кримінальних справ, про які йшлося, порушені органами прокуратури та розслідуються органами внутрішніх справ ще з 2006 року.

"Таким чином прес-конференція адвокатів компанії Лича та Резнікова засвідчує використання саме політичного аспекту для здійснення впливу та тиску на державу Україна у зазначеній справі, а вільне трактування інвестором внутрішньовідомчих документів є лише підтвердженням факту такого тиску на державу Україна шляхом використання будь-яких механізмів впливу, в тому числі ЗМІ", - підкреслив заступник міністра юстиції.

Як відомо, 1999 року ДП НАЕК "Енергоатом" в особі Запорізької АЕС закупило у ЗАТ НВО "Електрокераміка" (Росія) обладнання у вигляді ОПН-750 на суму 33 мільйони доларів. Більша частина обладнання так і не була оплачена.

2002 року росіяни поступилися правом вимоги за мировою угодою Гібралтарській компанії Remington Worldwide Limited.

У грудні 2002 року за рішенням Арбітражного суду Санкт-Петербурга і Ленінградської області з ДП НАЕК "Енергоатом" в інтересах Remington Worldwide Limited було вирішено стягнути 23,08 млн. доларів.

23 квітня 2009 року ухвалою колегії суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України задоволено скаргу ДП "Енергоатом" про перегляд судових рішень у зв'язку із винятковими обставинами і скасовано ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 17 грудня 2003 року у справі щодо визнання та виконання на території України рішення Арбітражного суду Санкт-Петербурга та Ленінградської області від 24.12.2002 року.

Як повідомлялося, Remington Worldwide Ltd. збільшила суму позовних вимог до України в Стокгольмському арбітражі в рамках тяжби

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: