Українцям "прописали" медичну страховку

Четвер, 2 липня 2009, 10:42

На розгляд комітету Верховної ради з питань охорони здоров'я у середу надійшов законопроект "Про фінансування охорони здоров'я та обов'язкове соціальне медичне страхування в Україні".

Згідно з ним, обов'язкове державне медстрахування планується ввести в чотири етапи, пише газета "Комерсант-Україна".

На першому етапі пропонується застрахувати 16 млн. зайнятих громадян. При цьому страхові внески будуть сплачувати роботодавці в обсязі 1,5-2% від щомісячного фонду заробітної плати підприємства, а внески самозайнятих забезпечать місцеві бюджети за рахунок єдиного податку.

Ставка єдиного податку в цьому випадку буде збільшена в залежності від розміру страхового внеску.

Реклама:

За словами автора законопроекту, голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтеєвої, перший етап впровадження медстрахування триватиме близько трьох років.

Другий етап також передбачає введення оплати страхового внеску за рахунок доходів працевлаштованих громадян у розмірі 30-35 гривень на місяць. Самозайняті будуть платити удвічі більше.

На третьому етапі автори законопроекту планують забезпечити за рахунок держбюджету страхування дітей, пенсіонерів, солдатів строкової служби і безробітних.

А на четвертому - розмір страхових відрахувань для роботодавців і працівників буде доведено до 3-4% від щомісячного фонду заробітної плати та доходу співробітників.

Як зазначила Бахтеєва, кошти, отримані від страхових внесків, які будуть акумулюватися в спеціально створеному фонд медичного страхування.

За оцінками авторів документа, обов'язкове медстрахування дасть нашій медицині додатково 24-25 млрд. гривень на на рік.

За словами Бахтеєвої, у середу законопроект підписали члени її комітету, що представляють усі фракції Верховної ради.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: