Україна на 50% збільшила імпорт м'яса

Понеділок, 13 липня 2009, 11:29

Україна в січні-червні 2009 року імпортувала 198 тис. тонн м'ясної сировини, що на 50% більше, ніж за аналогічний період 2008 року.

Про це заявив голова Державного комітету ветеринарної медицини Петро Вербицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За оперативними даними, за шість місяців завезено 198 тис. тонн м'ясосировини. Це десь на 66 тис. тонн більше, ніж у минулому році", - сказав він.

Вербицький відзначив, що близько 50% ввезеного в країну м'яса являє собою низькоякісну продукцію - це тріммінги, сало, курячі каркаси, шкури, м'ясо механічної обвалки.

Реклама:

Незважаючи на активне ввезення цієї продукції до України, головний державний ветеринарний інспектор вважає, що за підсумками цього року імпорт м'яса буде на 100-120 тис. тонн меншим, ніж у 2008 році, і складе 380-400 тис. тонн.

Вербицький пояснив, що недавно були введені кілька нових механізмів, які повинні врегулювати ввезення м'ясної сировини.

Зокрема, держава підвищила відповідальність за порушення законодавства у сфері ветеринарної медицини, у тому числі при ввезенні м'яса.

За словами Вербицького, наразі при імпорті цієї продукції фіксується досить багато порушень.

Крім того, він нагадав, що Державний комітет ветмедицини зареєстрував у Міністерстві юстиції наказ, який передбачає обов'язкове інспектування підприємств, з яких імпортується продукція.

Раніше українське законодавство дозволяло ввозити продукцію з непроінспектованих підприємств, які мають європейські номери.

Вербицький також відзначив, що розширено лабораторний контроль.

Як повідомлялося, вітчизняні виробники м'ясної сировини неодноразово скаржилися на активне ввезення в країну дешевого імпортного м'яса.

За їхніми словами, це дестабілізує ринок і погіршує ситуацію у вітчизняній тваринницької галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!