Світовий попит на нафту в 2009 році скоротиться

Неділя, 12 липня 2009, 13:48

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує спад світового попиту на нафту в 2009 році на 2,9%, проте наступного року, на думку експертів Агентства, цей показник зросте на 1,7%.

Про це повідомляє агентство Франс Прес з посиланням на щорічний звіт МЕА, передає агентство "УНІАН".

В документі МЕА зазначено, що в 2010 році світовий попит на нафту зросте на 1,4 мільйона барелів за добу - до 85,2 мільйонів барелів.

Експерти, прогнозуючи зростання світового попиту на нафту в 2010 році, грунтуються на ймовірному відновленні світової економіки наступного року.

Реклама:

Зокрема, на зростання попиту на нафту, як вважають аналітики МЕА, вплине відновлення економіки країн, які не входять до Організації економічної співпраці і розвитку (ОЕСР), проте на процес вплинуть також і країни ОЕСР, економіка яких, за прогнозами експертів Агентства, продемонструє "стримане відновлення".

Про поліпшення ситуації в світовій економіці в першому кварталі 2010 року говорили ряд аналітиків, зокрема, фахівці Міжнародного валютного фонду (МВФ). Згідно з останнім прогнозом Фонду на 2010 рік, світовий ВВП зросте на 1,8% після падіння на 1,4% в поточному році.

Хоча чимало ряд експертів прогнозували поліпшення в світовій економіці вже в другій половині цього року, "за останні два тижні ці настрої несподівано змінилися на тлі того, що головні економічні й енергетичні індикатори продовжують демонструвати слабкі дані, і це свідчить про те, що ознаки відновлення були, переважно, наслідком відновлення матеріально-виробничих запасів, а не зростанням попиту кінцевих споживачів".

"Тому ми скептично ставимося до даних про перебільшено велике зростання попиту в другій половині 2009 року, навіть якщо Китай і підвищує ці очікування", - наголошується в прогнозі агентства, яке базується в Парижі.

За прогнозом Агентства, світовий попит на нафту в 2009 році порівняно з торішніми показниками знизиться на 2,5 мільйона барелів на добу. Країни, що не входять до Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), зокрема, Росія, за прогнозом МЕА, збільшать видобуток нафти.

У 2010 році, на думку фахівців МЕА, об`єми видобутку нафти підвищать Азербайджан, Бразилія, Канада і США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!