Податкова прогнозує збільшення кількості збиткових банків

Середа, 1 липня 2009, 19:26

Кількість збиткових українських банків у другому кварталі 2009 року зросте, що вимагає зміни спрямованості контрольної роботи податкових органів.

Про це повідомив директор департаменту контролю за фінансовими установами та операціями у сфері зовнішньоекономічної діяльності Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Тетяна Сисоєва, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Буде набагато гірше, ніж за перший квартал. Я очікую, що збитки будуть глибше, більше. Кількість збиткових банків теж збільшиться. Хотілося б помилитися", - сказала вона в ході "круглого столу" у Києві в середу.

Аналізуючи підсумки роботи банківської системи в січні-березні, Сисоєва відзначила, що за даними фінансової звітності збитки банків склали близько 7 млрд. грн., а за даними податкової - понад 500 млн. грн.

"Основна причина збитковості - це формування страхових резервів під кредитні операції. Ніщо інше не мало такого істотного впливу на результати. За фінансової звітності ми побачили, що обсяг сформованих резервів тільки під кредитні операції (станом на 1 квітня 2009 року) - це 62 млрд грн., або 8,4% від активів", - сказала директор департаменту.

При цьому вона нагадала, що податкове законодавство обмежує право віднесення на валові витрати страхових резервів на рівні до 10% активу.

"Банківська система вже підійшла до стелі. Якщо раніше цей ліміт не тиснув практично ні на кого, то на сьогоднішній день це вже відчутно. 42 банку перевищили в фінзвітності рівень формування резервів", - наголосила Сисоєва.

Директор департаменту також повідомила, що податкова має намір зосередити свою роботу на тому, щоб не допустити використання банками схем по мінімізації оподаткування на тлі кризових явищ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!