Думка експерта: У 2010 році Україна експортує менше зерна, але заробить більше

Середа, 1 липня 2009, 17:37 -

Україна за підсумками поточного маркетингового року увійшла до трійки найбільших експортерів зерна, повідомила Українська аграрна конфедерація (УАК).

Загалом компанії поставили на зовнішні ринки 24,7 мільйона тонн зерна.

"Сумарний експорт українських зернових з урожаю 2008 року трохи не дотягнув до 25 мільйонів тонн. Зокрема, експортовано 12,7 мільйона тонн пшениці, 6,3 мільйона тонн ячменю, 5,5 мільйона тонн кукурудзи та 3,6 мільйона тонн олійних культур. Перевищені усі прогнози аналітиків", - говориться у повідомленні УАК.

Третя сходинка України серед країн-експортерів зерна - не надзвичайна подія, оскільки країна стабільно входить у десятку постачальників хліба на світовий ринок, вважає директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

Реклама:

"Головне не місце, а те, скільки держава на цьому заробила. У нинішньому сезоні Україна отримала добрий фінансовий результат, але навряд чи це була рекордна сума. Україна в основному експортувала фураж, тоді як інші країни - більш дороге продовольче зерно", - сказав він у коментарі "Економічній правді".

За словами експерта, в останні місяці країна продавала фуражну пшеницю по 165-170 доларів за тонну.

У наступному сезоні, прогнозує Верницький, держава може увійти у п'ятірку продавців хліба. Експорт українського зерна у 2009-2010 маркетинговому році знизиться на 15 мільйонів тонн до 9,7 мільйонів тонн. При цьому зменшення виробництва зернових стане загальною тенденцією для переважної більшості країн.

"Об'єми світової торгівлі зменшаться, а попит і ціни - зростуть. Тому, продавши меншу кількість зерна, ми зможемо заробити стільки ж, скільки отримали у цьому сезоні за 25 мільйонів тонн", - сказав директор "ПроАгро".

У 2008 році Україна зібрала 53,3 мільйона тонн зерна, що на 82% більше в порівнянні з 2007 роком. На думку Верницького, у 2010 році селяни намолотять 40 мільйонів тонн зерна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: