Клюєви купують банк "Національний кредит"

Середа, 1 липня 2009, 12:21

Банк "Національний кредит" найближчим часом буде проданий братам Андрію та Сергію Клюєвим.

Про це повідомило високопоставлене джерело в НБУ, пише видання "Комерсант-Україна".

Півтори тижні тому в банку закінчилася дія шестимісячного мораторію на задоволення вимог кредиторів - і, так як тимчасовий адміністратор, що працює в банку з 19 грудня 2008 року, не зміг відновити його платоспроможність, НБУ планував ліквідувати установу.

"Вже було прийнято рішення про ліквідацію банку, але прийшли брати Клюєві і сказали: ми хочемо його викупити. Вони продали Актив-банк профспілкам і повинні завести ці гроші в банк. Принаймні, правління НБУ не прийняло рішення про ліквідацію "Національного кредиту", - резюмував чиновник.

За даними НБУ, на 1 квітня банк "Національний кредит" займав 123 місце за активами (448,47 млн. грн.) із статутним капіталом 28,09 млн. грн. Банком "Національний кредит" на 1 квітня володіли "Промінвестбанк" (34,75%), СК "Вексель" (31,51%), екс-співвласник ПІБ Павло Матвієнко (11%).

У групі Slav AG, що управляє активами братів Клюєвих, угоду не коментували. У Промінвестбанку, де Slav AG володіє 12,37% акцій через ТОВ "Сігнус", відзначили, що на покупку "Національного кредиту" господа Клюєви пішли після остаточної відмови Внєшекономбанку (володіє 75% ПІБ) санувати невеликий банк.

"Ціна угоди символічна - близько 2 млн. грн., - повідомило джерело, близьке до переговорів .- Клюєвим цей банк не потрібний, вони змушені були його взяти, бо не виконали якісь зобов'язання. Вони не будуть кінцевими інвесторами".

За словами співрозмовника, Slav AG виручить від продажу Актив-банку 100 млн. дол., але в "Національний кредит" інвестує значно менше.

Співвласник "Національного кредиту" Павло Матвієнко підтвердив, що угода знаходиться на завершальній стадії, і її вартість набагато нижче номіналу: "В Нацбанк подано новий план фінансового оздоровлення, який передбачає, що нові інвестори вкладуть 120-150 млн. грн., які дозволять відновити платоспроможність "Національного кредиту". Я задоволений цією угодою, не дивлячись на вартість".

Відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність", у разі ліквідації банку юрособам виплачують кошти в останню чергу.

За даними НБУ, до 1 квітня 2009 року за розміром загальних активів (448 млн. грн.) банк займав 123 місце серед 182 українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: