Створення Причорноморського зернового пулу можливе уже восени

Понеділок, 8 червня 2009, 12:36

Пропозиції щодо створення Причорноморського зернового пулу можуть бути представлені на обговорення на рівні глав урядів восени 2009 року.

Про це заявив міністр аграрної політики України Юрій Мельник на бізнес-форумі в рамках Всесвітнього зернового форуму в Санкт-Петербурзі, передає телеканал "Вести".

Створення пулу експортерів зерна у Причорноморському регіоні передбачає спільні дії Росії, України і Казахстану з експорту зерна, управління зерновими запасами та інвестування в розвиток зернової інфраструктури.

Український міністр розповів, що міждержавна робоча група "протягом року працювала над підготовкою основних принципів створення координуючого центру щодо спільних дій на ринку зерна країн Причорноморського регіону".

Реклама:

"Ми зрозуміли наші пріоритети з виробництва, експорту, країнам покупцям зерна. Сьогодні немає невідомих, за якими не можна було б прийняти рішення. Я думаю, що цю тему вже можна обговорювати на найвищому рівні", - відзначив Мельник.

Міністр не виключив, що "це питання може бути поставлене на розгляд уже на наступному засіданні Комітету з питань економічного співробітництва на рівні глав урядів, яке планується провести у вересні 2009 року в Києві".

На його думку, у питанні створення Причорноморського пулу країн-експортерів зерна "потрібно вибудовувати відносини по всьому виробничому ланцюжку: посів, збирання, транспортування та інше".

"Треба зрозуміти, де у кожного з учасників сильні сторони, де слабкі, і знаходити відповіді на запитання. Приміром, у України є прерогатива з відвантаження зерна, тому що вона має кілька глибоководних портів, але є програшний момент - висока собівартість самого зерна. У виробничій складовій - пріоритет у Росії", - відзначив Мельник.

Міністр висловив впевненість, що співпраця в рамках зернового пулу буде вигідною для всіх його учасників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!