НБУ полегшив банкам доступ до рефінансування

П'ятниця, 5 червня 2009, 13:16

Національний банк (НБУ) розширив доступ до своїх інструментів рефінансування, збільшивши можливості банків по залученню коштів.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ від 3 червня 2009 року (№ 327), яка набирає чинності з 6 червня 2009 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, НБУ дозволив банкам звертатися за кредитом "овернайт" під забезпечення державними облігаціями або депозитними сертифікатами Нацбанку не більше 15 разів протягом календарного місяця в розмірі не більше 70% від суми визначеного та сформованого банком обсягу обов'язкових резервів.

Раніше Нацбанк дозволяв звертатися за такими кредитами не більше 10 разів на місяць: кредитно-фінансові установи могли претендувати на суму не більше 60% від суми обов'язкових резервів.

НБУ також дозволив банкам звертатися за бланковим кредитом "овернайт" на суму до 25% від суми обов'язкових резервів, тоді як раніше - не більше 20%: такі кредити, як і раніше, можуть залучатися банками один раз на тиждень.

Крім того, кредитно-фінансові установи зможуть звертатися до Нацбанку щодо проведення операцій прямого РЕПО не раніше, ніж через 15 календарних днів після закінчення дії попереднього договору.

Раніше НБУ допускав звернення щодо проведення операцій прямого РЕПО не раніше, ніж через 30 календарних днів після закінчення дії попереднього договору.

Як повідомлялося, НБУ в травні рефінансував банки на загальну суму 2,8 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: