"Газпром" відмовився від зберігання газу в українських ПСГ, щоб європейці не скористались?

Субота, 27 червня 2009, 14:42

Демонстративна відмова "Газпрому" від зберігання газу в українських ПСГ є реакцією російської компанії на пропозицію НАК "Нафтогаз України" європейським компаніям зробити запаси газу на зимовий період в українських сховищах, купивши його заздалегідь у Росії.

Про це заявив керівник енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар у коментарі тиженвику "Дзеркало тижня". 

"Демонстративна відмова від зберігання газу в ПСГ унаслідок "зникнення" - це реакція "Газпрому" на пропозицію "Нафтогазу" європейським компаніям зробити запаси на зимовий період в українських сховищах, закупивши його попередньо в Росії. Мовляв, дивіться, ви хочете, щоб ваш газ так само зник, як і наш?" - відзначив експерт.

Логіку дій "Газпрому" він пояснив нітрохи не кращим, ніж у "Нафтогазу", фінансовим станом російського монополіста.

Реклама:

"Закачування власного газу на зберігання до ПСГ України не передбачає доходів для "Газпрому". А от "втюхати" газ "Нафтогазу", та ще й за високими цінами другого кварталу, - це завдання здійсненне, враховуючи надзвичайну без'язикість уряду України і "Нафтогазу" у відносинах із "Газпромом", - уточнив експерт.

Ще одна причина того, чому "Газпром" експлуатує тезу про "зникнення" газу в українських ПСГ, на думку Михайла Гончара, полягає в тому, що існує велика вірогідність, що в Брюсселі 29 червня російській стороні можуть нагадати, хто несе юридичну відповідальність перед європейськими партнерами за стабільність і безперебійність поставок.

"Саме "Газпром", а не "Нафтогаз", має забезпечити виконання контрактів, отже, розмістити необхідні обсяги газу у ПСГ в Україні, як це зазвичай мало місце. Тому "Газпром" вирішив зіграти на випередження, вказуючи на українські ПСГ, як на "чорну діру", де газ зникає в обсягах, порівнянних із річним споживанням ряду європейських країн", - відзначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!