Думка експерта: Оподаткування депозитів фізичних осіб призвело б до відтоку коштів. ВІДЕО

П'ятниця, 26 червня 2009, 17:17 -
Нині введення податку на депозити не на часі, але в майбутньому це цілком можливо.

Таку думку висловив аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Ярослав Стецик, коментуючи інформацію про прийняття парламентом за основу проекту закону, який відкладає обкладання податком депозитів фізичних осіб у банківських та інших фінансових установах до січня 2013 року.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

"Ця новина знаходиться у відповідності з нашими очікуваннями, оскільки введення оподаткування внесків викликало би відтік коштів фізичних осіб з банків. Останнім часом довіра до банківської системи є дуже хиткою, і будь-який необережний крок може завдати великої шкоди банківській системі. Ми вважаємо, що закон після ухвалення буде сприяти відновленню депозитних портфелів банків", - сказав він.

Стецик нагадав, що практично у всіх країнах доходи з банківських вкладів обкладаються податком.

Реклама:

Так, у країнах Євросоюзу вкладники платять 15% від процентного доходу з депозитів.

У той же час, у США діє прогресивна ставка оподаткування, коли велика сума депозиту припускає більш високу ставку податку.

"Однак, враховуючи той факт, що відсотки за депозитами як у Західній Європі, так і у США перебувають на низькому рівні 1-3%, дохід від депозитів не є значимим для вкладників-фізосіб", - зауважив він.

"В Україні ж відсоткові ставки за гривневими депозитами сьогодні досягають 18-20%. З огляду на нестабільну економічну ситуацію, вибір ставки оподаткування повинен враховувати такі чинники, як рівень інфляції, суму і валюту депозиту. З цієї точки зору найбільш придатною для України є російська модель. Вона передбачає обкладання податком у 35% процентного доходу, що перевищує ставку рефінансування Центробанком комерційних банків", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: