Думка експерта: Схема об'єднання "Київстара" і "Вимпєлкома" не дуже стійка

П'ятниця, 26 червня 2009, 12:18

Схема об'єднання "Київстара" і "Вимпєлкома" не дуже стійка і не завершена.

Конфлікт між Altimo та Telenor може незабаром завершитися. Компанії можуть створити СП (на паритетних засадах) і внесуть до нього свої пакети акцій у Вимпєлкомі (Altimo - 44%, Telenor - 29,9%) і в "Київстарі" (Altimo - 43,5%, Telenor - 56,5%).

Старший аналітик групи компаній "Трійка Діалог" Євген Голосний вважає, що схема об'єднання двох компаній в СП вкрай уразлива.

"Згідно з даною схемою, ймовірно, і "Вимпєлком", і "Київстар" залишаться окремими компаніями, а саме, злиття не відбудеться, а в СП будуть внесені лише частки акціонерів", - вважає він.

Реклама:

На думку аналітика, схема угоди ще не дуже стійка, оскільки Telenor хоче консолідувати СП аналогічно консолідації "Київстару" в своїй звітності.

"Однак у Київстарі формально йому (Telenor) належав контрольний пакет, тоді як в СП компанії належатиме лише половина компанії, отже для її консолідації Telenor потрібно отримати контроль над рішеннями ради директорів. Навряд чи Altimo погодиться на це, навіть володіючи 50% акцій компанії", - упевнений Голосний.

За його словами, для Telenor вкрай важливо продовжити консолідацію частки, тому що виторг компанії значно погіршиться у разі передачі частки в "Київстарі" в СП.

Голосний вважає, що протистояння між двома найбільшими акціонерами "Вимпєлкома" не мало ніякого впливу на операційну діяльність компанії.

"По суті обидві компанії співпрацювали досить успішно, як на рівні рішень ради директорів, так і в щоденних операційних питаннях. Тим не менш вирішення конфлікту позитивно вплине на настрої інвесторів", - відзначає він.

"Якщо Altimo та Telenor зможуть розв'язати ці суперечності, наступною подією стане закриття судових процедур проти Telenor в російських судах і звільнення частки Вимпєлкома з-під арешту судових приставів. Поки акції залишаються в руках приставів, вони не можуть бути передані в нове СП", - додав він.

"На нашу думку, ймовірність успішного завершення переговорів поки що залишаеться невисокою. Раніше багато з аналогічних пропозицій, як так здавалося, можуть завершитись досягненням домовленностей між Altimo та Telenor, так і закінчувались безрезультатно." - резюмує Евген Голосний. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!