Україна – на 72 місці за індексом конкурентоспроможності

Четвер, 25 червня 2009, 14:59

Україна посідає 72 місце зі 134 країн у рейтингу "Індексу глобальної конкурентоспроможності".

Про це в четвер на презентації підсумкового звіту про конкурентоспроможність України, заявила директор Фонду "Ефективне Управління" Наталія Ізосімова, повідомляє прес-служба Фонду.

"У порівнянні з даними попереднього звіту, Україна продемонструвала малопомітний прогрес, перемістившись в рейтингу з 73 на 72 позицію. При цьому слід враховувати, що в цьому році кількість аналізованих країн збільшилася з 131 до 134", - відзначила вона.

Відповідно до звіту, Україна розмістилася у рейтингу між розвиваючимися Марокко та Філіппінами, випередивши більшість країн Африки та Латинської Америки.

Реклама:

Разом з тим, вона істотно відстає від країн ЄС-15 (старі члени ЄС), а серед країн СНД за конкурентоспроможністю економіки посідає четверте місце, поступаючись Росії, Казахстану та Азербайджану.

Слабкими сторонами конкурентоспроможності України, за даними звіту, є інституціональне середовище (115 місце), інфраструктура (79 місце), макроекономічна стабільність (91 місце) і ефективність ринку товарів (103 місце).

Але, в той же час, Україна гідно конкурує з країнами ЄС-15 за кількістю учнів у вищих навчальних закладах, перевершує країни ЄС-12 (нові члени ЄС) за розміром ринку (31 місце) і за останній рік вийшла в лідери по оснащеності новими технологіями серед країн СНД.

Серед регіонів найбільш конкурентоздатним виявився Київ. Посідаючи 63 місце серед 149 країн та аналізованих областей України (134 країни і 15 регіонів України), він поступається в рейтингу Хорватії та Угорщини, але, в той же час, випереджає Туреччину і Бразилію.

Далі в рейтингу областей по черзі слідують Запорізька, Одеська, Дніпропетровська, Сумська, Донецька та Львівська.

Полтавська область знаходиться на рівні середнього значення конкурентоспроможності.

Низький рівень конкурентоспроможності демонструють Хмельницька, Черкаська, Вінницька, Херсонська, Житомирська, Закарпатська області, а також АР Крим.

"Як бачимо, у рейтингу конкурентоспроможності регіонів України лідирують промислово розвинуті області Сходу і Півдня, а аграрні регіони помітно відстають" - наголосила Ізосимова.

"Слід зазначити, що економічні диспропорції між регіонами поки що не мають тенденцій до скорочення. Тому назріла необхідність у розробці ефективної державної економічної стратегії, стимулюючої розвиток економіки та підвищення конкурентоспроможності в відстаючих регіонах", - додала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!