В Євросоюзі не сподіваються на вільну торгівлю з Україною в 2009 році

Четвер, 25 червня 2009, 10:08

Переговори про створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС не будуть завершені до кінця 2009 року, а триватимуть протягом року.

Таку думку висловив заступник голови підрозділу Єврокомісії, що веде двосторонні переговори в сфері торгівлі, Філіп Куіссон, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Швидше за все, переговори будуть завершені в протягом року. Нема надії завершити переговори до кінця цього року", - сказав він.

За словами Куіссона, це пояснюється тривалістю як самих переговорів, оскільки "це найбільш амбіційна зона вільної торгівлі з усіх, що раніше були в ЄС", так і наступного ратифікаційного процесу.

Реклама:

Куіссон відзначив, що Угода про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі, має бути схвалена всіма сторонами.

Після схвалення цього пакету він повинен бути ратифікований 29 парламентами - Європейським парламентом, Верховною радою і парламентами всіх країн ЄС, виключаючи частину угоди, яка знаходиться в компетенції ЄС.

"Це торгова угода, для якої ратифікації двома парламентами (європейським і українським) буде достатньо", - уточнив чиновник Єврокомісії.

Разом з тим, сказав він, в ЄС "склалося враження, що українській стороні складно дотримуватися ритму переговорів".

"Ми вважаємо, що необхідний як мінімум один рік (на завершення переговорів) з цього моменту", - знову відзначив він.

Крім того, чиновник також зазначив, що у ЄС "склалося враження, що зараз для України вільна торгівля є більше складовою проблеми, ніж складовою рішення. І це відбивається на тому, як українська сторона звертається з цим питанням".

Куіссон повідомив, що наступного тижня у Києві відбудеться черговий раунд переговорів щодо питання створення зони вільної торгівлі, в рамках якого будуть обговорювати агропромисловий питання.

"Я вже зараз можу сказати, що у нас велика проблема з українською делегацією. Минулого тижня ми обмінялися пропозиціями в агропромисловому секторі - ЄС зробив деякі пропозиції для таких продуктів, як яловичина, цукор, овочі. Ми запропонували, щоб певні заходи були частиною угоди. І ми отримали пропозиції української сторони, які були досить простими - нуль, нічого більше. Це проблема", - сказав чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!