МВФ не пробачить Тимошенко 18 мільярдів для "Нафтогазу"?

Середа, 24 червня 2009, 15:16

Оплата за газ валютними резервами Національного банку зірве графік зниження резервів, узгоджений з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак. Повідомляє агентство "УНІАН".

"У нас на сьогодні близько 24 млрд. доларів (валютних резервів НБУ), але, крім цього, є графік з МВФ, з яким ми домовилися про те, яким чином мають знижуватися валютні резерви до кінця року. Так от, якщо ми зараз ухнемо 18 млрд. гривень, а це близько 2,5 млрд. доларів, на валютні резерви і знімемо їх звідти, то, на жаль, ми вивалюємося знову за "маяки", про які ми домовилися (з МВФ)", - сказав він.

Шлапак вважає, що "тут МВФ буде принциповий, і я думаю, що він дотримуватиметься такої логіки: поясніть, що у вас відбувається з НАК, і поясните, навіщо вам потрібне це рішення, навіщо ви рятуєте "батька російської демократії" за допомогою 18 млрд. (гривень)".

Реклама:

"Якщо ви не рятуєте його, якщо це черговий наркотик, за допомогою якого НАК продовжить своє існування до нового року, то ми будемо категорично проти. І президент Віктор Ющенко дотримується саме такої ж логіки", - сказав Шлапак.

При цьому він зазначив, що наразі проходять консультації з МВФ щодо можливості збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" шляхом прийняття змін до бюджету.

"Ми домовилися з МВФ, що консультуватимемося з цього приводу, - це раз. По-друге, МВФ контролює два таких важливих показники як монетарна база і валютні резерви. І тому рішення щодо НАК "Нафтогаз" завдає досить серйозного удару - або ми вискакуємо за монетарні показники, або за нижню планку валютних резервів. Таким чином, нам доведеться пояснити МВФ, що нам це рішення потрібне, одержати його згоду, і після цього таке рішення  (про збільшення статутного капіталу) проводити", - сказав Шлапак.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів має намір погодити під час переговорів з Міжнародним валютним фондом можливість збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на 18,6 млрд. гривень.

Кошти на збільшення статутного фонду "Нафтогазу" будуть одержані за рахунок випуску облігацій - за такою ж моделлю, як і в разі рекапіталізації банків.

11 червня заступник міністра палива та енергетики Володимир Макуха повідомив, що Кабінет міністрів схвалив збільшення статутного фонду "Нафтогазу України" на 18,6 млрд. гривень - до 24,1 млрд. гривень.

Переговори України і Міжнародного валютного фонду з приводу другого перегляду програми в рамках угоди stand-by розпочнуться 30 червня, коли до місії Фонду в Києві приєднається її керівник Джейла Пазарбашіоглу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!