"Газпром" знову вдався до економії

Середа, 24 червня 2009, 09:29

В кінці липня ВАТ "Газпром" пообіцяв представити чиновникам новий варіант інвестпрограми на 2009 рік із скороченням витрат на 20-30%.

Про це виданню "Ведомости" розповів урядовий чиновник.

Загальна інвестпрограма "Газпрому" без цих витрат може скоротитися до 640-740 млрд. руб., що повертає монополію на рівень інвестицій 2007-2008 років.

Представники "Газпрому" плани не розголошують. Але у вівторок їх трохи не розкрило Міненерго, пише видання.

Реклама:

На сайті міністерства з'явилися дані про те, що концерн думає про скорочення інвестицій на 25-50% з посиланням на заступника міністра енергетики Сергія Кудряшова.Однако пізніше представники Міненерго повідомили, що сталася технічна помилка - дані не відповідають дійсності, - і ці цифри з сайту зникли.

Мова йшла про скорочення капвкладень "Газпрому", говорить співробітник Міненерго, але цифр не розкриває, нагадуючи лише про недавнє рішення концерну заощадити на Ямалі. Минулого тижня заступник голови правління "Газпрому" Олександр Ананенков оголосив, що на один рік (до 2012 року) зрушується запуск гігантського Бованенковського родовища і це дозволить скоротити інвестиції в цьому році на 137 млрд. руб.

Ананенков тоді казав, що інші проекти переноситися не будуть. Але тільки Бованенково і його інфраструктура дають 15% скорочення для спільної інвестпрограми на 2009 рік. Де ще може заощадити "Газпром", чиновники поки не знають, говорить співробітник уряду: компанія пообіцяла представити ці дані через місяць.

Заощадивши тільки на Ямалі, "Газпром" може витратити на інвестиції майже весь прибуток за 2009 рік, відзначає аналітик Unicredit Securities Артем Кончин.

Його прогноз з чистого прибутку "Газпрому" на 2009 рік - близько 700 млрд. руб. (мінус 6% до 2008 року). Будь-яке подальше скорочення інвестпрограми - це ті гроші, які залишаться на рахунках компанії в кінці року без обліку позик, додає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!