Думка експерта: Аграрний фонд не збере 1 мільярд на придбання зерна

Вівторок, 23 червня 2009, 17:49

У новому маркетинговому році Аграрний фонд сконцентрує 1 мільярд гривень на регулювання ринку та закупівлі зерна, зокрема, у форматі заставних закупівель, повідомило Мінагрополітики.

За даними відомства, зараз на рахунках фонду є 750 мільйонів гривень, і чиновники розраховують збільшити цю цифру до 1 мільярда гривень до 1 липня.

На думку експерта консалтингової агенції ААА Марії Колесник, такий обсяг залучення коштів є нереальним.

"Я не вважаю, що Аграрний фонд зможе акумулювати 1 мільярд гривень, думаю, це буде менша сума - близько 900 мільйонів гривень", - сказала вона у коментарі "Економічній правді".

Реклама:

Єдиний спосіб, який допоміг би зібрати всю задекларовану суму, - емісія, переконана Колесник. "У нашій країні все можливо. Гроші, зрештою, можна і надрукувати", - зауважила вона.

Загалом, ідея купувати зерно у період найнижчих цін - правильна: як для закладання його у резерв, так і для подальшого продажу на зовнішніх ринках, вважає аналітик.

"Однак зараз про зарубіжні контракти мені нічого не відомо. Тому мова може йти лише про те, що придбане зерно буде зберігатися в Аграрному фонді", - сказала вона.

На думку експерта, ефективність використання коштів Аграрним фондом завжди була низькою, але зараз є підстави вважати, що вона підвищиться.

"До минулого року зерно Аграрним фондом закуповувалося за цінами, нижчими від ринкових. Потім ця політика була переглянута, і зараз фонд може купувати збіжжя за конкурентними цінами", - сказала Колесник.

На її думку, якщо фонд вийде на ринок з ринковими цінами, він придбає стільки зерна, скільки захоче. Якщо ж купуватиме за нижчими цінами, то програє у конкурентній боротьбі трейдерам.

Скільки і якого зерна купить держава у новому маркетинговому році, стане зрозуміло вже на початку жнив, коли з'ясуються об'єми намолоту та рівень попиту на зовнішніх ринках, вважає аналітик компанії ААА.

"Думаю, що найбільший попит у світі буде на кукурудзу. Ціни ж, порівняно з діючими, зростуть на 10%", - спрогнозувала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: