Баррозу навмисно тисне на Україну і Росію?

Вівторок, 23 червня 2009, 11:14

Питання поставок газу через Україну є надзвичайно важливим для країн ЄС і, швидше за все, змусить Євросоюз допомогти Україні у пошуку коштів на оплату російського газу для уникнення чергового газового конфлікту.

Таку думку висловив експерт Фонду Баторего (Batory Foundation, Варшава) Гжегож Громадський у коментарі агентству "УНІАН".

"Транзит газу - це першочергова для Євросоюзу справа. Це дає шанс, що гроші знайдуться", - сказав він, коментуючи звернення української влади до представників Євросоюзу з проханням виділити 4 млрд. доларів кредиту для розрахунку за газ з Росією.

Експерт відзначив, що не дивується словам президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, який заявив, що ЄС не може бути відповідальним за розрахунки України за російський газ.

Реклама:

Водночас, на його думку, Баррозу своїм виступом хотів "натиснути" на українську і російську владу, аби вони знайшли порозуміння.

"Ми постійно знаходимося в ситуації непевності. ЄС знає це і натискає на Україну та Росію, аби не допустити цього (чергової газової кризи)", - сказав Громадський.

Він визнав, що українській владі буде нелегко здобути кредитні ресурси в умовах світової економічної кризи, і зауважив, що у нинішніх умовах Україна не має іншого виходу.

Аналітик відзначив, що Україна повинна уже зараз докласти максимум зусиль для того, аби в перспективі увійти в єдиний газовий ринок Євросоюзу, який планується створити.

Для цього у першу чергу необхідно забезпечити прозорі відносини у газовій сфері, дотримання європейських правил на цьому ринку, здійснити модернізацію газотранспортної системи, а також реалізовувати програми енергозбереження.

На переконання експерта, приєднання в майбутньому до єдиного газового ринку ЄС дозволить вирішити найголовніші українські проблеми у цій сфері, але це справа не близького майбутнього. Він зауважив, що всередині Євросоюзу тривають дискусії на тему створення єдиного газового ринку.

Як повідомлялося, за підсумками засідання Європейської ради в Брюсселі 19 червня президент Єврокомісії Жозе Баррозу наголосив, що Євросоюз не може замість України платити за газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!