Експерти: черговий транш МВФ буде нелегким для України

Вівторок, 23 червня 2009, 11:02

Ухвалення рішення Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання чергового траншу кредиту для України буде нелегким.

Таку думку висловили аналітики ING Bank Ukraine у коментарі "ЛІГАБізнесІнформ".

"Навіть якщо місія МВФ прибуде в заплановані терміни, ми не очікуємо, що її можливе рішення про надання чергового траншу кредиту stand-by буде легким", - ыдеться в аналітичному матеріалі.

"Однак, незважаючи на те, що рішення про надання чергового траншу може бути відкладено на кілька тижнів або навіть місяців для того, щоб переконати український уряд швидше зробити деякі зміни, ми вважаємо, що МВФ надасть всі транші кредиту, заплановані на цей рік", - додають експерти.

Реклама:

У ING Bank Ukraine вважають, що через відсутність істотних альтернативних джерел фінансування дефіциту бюджету та поповнення валютних резервів, уряд буде змушений піти на компроміс щодо вимог МВФ.

Крім того, на думку аналітиків, на сьогодні немає істотного прогресу в діях уряду з моменту надання МВФ останнього траншу.

"Цілком резонно вимагати від України здійснення додаткових кроків в економічній політиці у відповідності до вимог МВФ. Крім того, деякі дії, такі як виконання бюджету з параметрами, що не відповідали реальній економічній ситуації в цьому році, або затримка та низька прозорість процесу державної рекапіталізації, можуть перешкодити ефективності економічної політики", - вважають вони.

Ще одним терміновим питанням, яке має бути вирішено урядом до прибуття місії МВФ, аналітики вважають стабілізацію фінансового стану НАК "Нафтогаз України".

"Незважаючи на те, що уряд нещодавно затвердив рішення про збільшення його акціонерного капіталу в чотири рази, до 24.1 млрд. гривень, величезний розрив між ціною на придбаний газ і ціною на газ, який постачається населенню, не дозволить компанії бути прибутковою". - зазначають вони.

"Таким чином, вимога МВФ підвищити тарифи на газ для населення до рівня беззбитковості може призвести до чергової дилеми для уряду, оскільки наближаються президентські вибори не дозволять зробити це в 2009 році", - підкреслюють аналітики.

Як відомо, 5 листопада 2008 року МВФ прийняв рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. доларів для зміцнення довіри у фінансовому секторі та допомоги економіці країни, що постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів, а 12 травня 2009 року до України надійшов другий транш на суму 2,6 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!