"Газпром" чотири роки кредитував Фірташа?

Вівторок, 23 червня 2009, 10:17

Всупереч своїй офіційній експортній політиці, "Газпром" багато років постачав угорському трейдеру Emfesz газ у кредит - з відстрочкою платежу до року.

Про це розповів розповів виконавчий директор Emfesz Іштван Гоці у коментарі газеті "Ведомости".

За його словами, Rosukrenergo (RUE), 50% якої належать "Газпромові" і ще 50% - Centragas Фірташа, дозволяла Emfesz розраховуватися за газ з річною відстрочкою, та ще й фактично грошима, заробленими RUE.

Схема виглядала так: Emfesz, у якої укладений з RUE контракт до 2015 року, отримувала газ, продавала його споживачам і всі виручені гроші видавала в кредит своїй материнській компанії - кіпрській Mabofi (входить до Group DF Фірташа та його партнерів) за середньою ставкою LIBOR+2%.

Реклама:

Чистий прибуток Emfesz, за словами Гоці, був невеликий - 20-30 млн. доларів на рік, зате трейдер мав дуже хорошу репутацію і брав банківські кредити, забезпечені газовими контрактами з RUE.

Такий порядок, за словами Гоці, існував у 2005-2008 роках.

"Я думаю, мета цієї геніальної схеми - змусити "Газпром" погодитися на великі дивіденди RUE", - вважає він.

За три роки RUE виплатила близько 2,3 млрд. доларів дивідендів, половина з них належить Centragas Фірташа.

Як повідомлялося, на початку травня стало відомо, що український підприємець Дмитро Фірташ, співвласник трейдера RosUkrEnergo AG, втратив угорського газового трейдера Emfesz Kft. Акції цієї компанії було продано її директором Іштваном Гоцці компанії RosGas, власники якої невідомі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!