"Газпром" ще не знає, чи дасть йому "Нафтогаз" грошей за травень

Вівторок, 2 червня 2009, 17:30

Поки що немає ясності з тим, чи зможе "Нафтогаз України" своєчасно і повністю сплатити рахунок за поставки газу в травні.

Про це заявив керівник "Газпрому" Олексій Міллер за підсумками зустрічі з головою "Нафтогазу України" Олегом Дубиною у вівторок в Москві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Платіж, як відомо, повинен бути зроблений до 7 червня.

Відповідаючи на питання, чи буде "Газпром" у разі порушення умов оплати припиняти постачання газу для українських споживачів, Міллер сказав, що "після підписання "Газпромом" десятирічного контракту на поставку газу, говорити про будь-яке відключення України неможливо. Навіть якщо права дійде до переходу на передоплату, "Нафтогаз" сам буде вирішувати, скільки отримати газу. Скільки оплатять - стільки й отримають. Яке ж це відключення?".

Реклама:

Сторони також обговорили необхідність заповнення "Нафтогазом України" підземних сховищ для дотримання в опалювальний сезон 2009-2010 років своїх зобов'язань з постачання і транзиту газу. Як відомо,

"Газпром" і "Нафтогаз" 19 січня підписали довгострокові окремі контракти на транзит російського газу до Європи через Україну і постачання газу українським споживачам. Термін дії контрактів - з 2009 по 2019 рік включно.

Контракт на транзит передбачає збереження у 2009 році пільгової транзитної ставки 1,7 долара за 1000 кубометрів на 100 км.

З 1 січня 2010 року ставка транзиту стане ринкової і буде розраховуватися за загальноприйнятою європейською формулою.

У відповідності з контрактом на постачання газу на Україну, ціна на газ для українських споживачів розраховується за загальноприйнятою європейською формулою ціни з понижувальний коефіцієнтом 0,8. Ціна змінюється за формулою щоквартально.

З 1 січня 2010 року "Газпром" буде продавати газ Україні за ринковою ціною європейської без знижок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!