НБУ вимагає незалежності

Вівторок, 2 червня 2009, 13:51

Політика соціального популізму, яка панувала в Україні в останні роки, в умовах кризи змінилася на політику бізнес популізму.

Про це заявив виконавчий директор з економічних питань Національного банку України (НБУ) Ігор Шумило в ході засідання Міжнародного круглого столу "Глобальний фінансова криза: уроки для України", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"НБУ знаходиться під величезним тиском: треба дати гроші будівельникам, металургам і т.і.", - пояснив він.

За словами виконавчого директора НБУ, суспільству нав'язуються, у тому числі і "керівником одного з фінансових регуляторів", міфи про те, що інфляція не носить монетарного характеру.

Реклама:

Шумило підкреслив, що показовим є зареєстрований в парламенті законопроект про встановлення облікової ставки НБУ на рівні 5% річних.

Як відзначив представник Нацбанку, в дискусії про необхідність позитивної процентної ставки в Україні позицію НБУ підтримує лише невелика група іноземних експертів, тоді як майже всі українські експерти проти.

"Нестерпне бажання ручного управління - одна з ключових проблем при кризі", - відзначив Шумило.

За його словами, рівень монетизації української економіки з урахуванням її падіння на 8% у четвертому кварталі минулого року і на 20-22% у першому кварталі цього року, а також інфляції 15%, навіть зріс. У річному вирахуванні грошова база збільшилася на 30%, уточнив представник Нацбанку.

Шумило нагадав, що Нацбанк після відходу від політики фіксованого курсу погодив з урядом новий "якір" - утримання інфляції в обумовлених межах.

За його словами, було домовлено про зниження інфляції до 16%, до середини наступного року - до однозначного значення, а з 2011 року - до 5-7%.

Однак Нацбанк все одно піддався жорсткій критиці за девальвацію національної валюти, хоча в умовах кризи він не міг одночасно підтримувати і цінову і курсову стабільність, відзначив виконавчий директор.

Він наголосив на необхідності в таких умовах підвищити законодавчий захист незалежності Нацбанку, чітко розподілити повноваження правління і ради НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!