У Ющенка просять уточнити обсяг фінансування для закачування газу до ПСГ

П'ятниця, 19 червня 2009, 18:52

Українські, російські та європейські експерти мають визначити мінімально необхідний обсяг закачування природного газу в українські підземні сховища (ПСГ) для проходження опалювального сезону, щоб використовувати ці дані для вирішення питання про фінансування НАК "Нафтогаз України".

Про це заявив уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Потенційні кредитори спантеличені різними цифрами необхідного фінансування: російський прем'єр говорив про 5 млрд. доларів, НАК - 4,2 млрд. доларів, тоді як інші експерти називають цифри набагато нижчі", - сказав він.

Соколовський додав, що питання про необхідну суму фінансування закачування газу до ПСГ, яка б дозволила гарантувати транзит, було одним з основних на переговорах в Брюсселі на засіданні Координаційної групи Євросоюзу з питань газу.

Реклама:

Він зазначив, що паралельно існує зацікавленість "Нафтогазу" придбати додаткові обсяги газу в третьому-четвертому кварталах 2009 року, коли його ціна, згідно з прогнозами, буде істотно нижча за ту, яка діяла в першій половині цього року, і прогнозованої на 2010 рік.

"Для НАК було б привабливо закупити якомога більше газу в третьому-четвертому кварталах, оскільки він буде найдешевшим. Але, знову ж таки, потрібні гроші. Це можуть бути і кредити, але необхідно прорахувати, щоб вони себе окупили", - пояснив він.

Соколовський відзначив, що наразі "Нафтогаз" не має вільних коштів та можливості залучати кредити на звичайних умовах.

Він нагадав, що фінансовий стан компанії досить складний через відмову уряду від реформування внутрішнього ринку і його прорахунків на зовнішньому ринку під час укладання 11-річних контрактів з "Газпромом" у січні 2009 року.

"Тому йдеться про залучення коштів. Але треба буде спочатку спільно українським, російським і європейським експертам мінімальні обсяги закачування для забезпечення транзиту, а потім вести мову про інші обсяги", - вважає уповноважений президента.

Як повідомлялося, 15 червня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Україні необхідно до початку опалювального сезону збільшити запаси газу в ПСГ до 27 млрд. кубометрів.

За даними голови правління "Нафтогазу" Олега Дубини на 5 червня у ПСГ вже було накопичено понад 19 млрд. кубометрів газу. Таким чином до середини жовтня необхідно закачати в сховища ще 8 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!