Думка експерта: восени потреба у вугіллі зросте, але працювати нікому

П'ятниця, 19 червня 2009, 13:37

Вже у вересні попит на вугілля зросте, тому сьогодні держава не має права згубити вугільну галузь.

Про це у коментарі "Економічній правді" заявив голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

"Зараз виробляти електроенергію з вітчизняного вугілля дешевше, ніж з імпортного російського газу. (Якщо) відкрити шлюзи і повним потоком прийняти вугілля з-за кордону - то ми загубимо власну вугільну промисловість. У нас і так найважчі у світі умови видобутку. Але зараз треба докласти максимум зусиль, що і робить уряд", - зазначив експерт.

"У вересні промисловість уже збільшить споживання. А також почнуть формуватися запаси на котельних. Ми зараз працюємо над тим, щоб перевести котли із споживання газу на вугілля. Поступово ця ситуація змінюється", - додав він.

Реклама:

Водночас, Волинець висловив побоювання щодо того, що вітчизняні шахти не зможуть забезпечувати потреби України у вугіллі через поганий технічний стан.

"Сьогодні державні шахти знаходяться у поганому стані, не вкладаються кошти на їх модернізацію і технічне оснащення, навіть на монтаж нових лав. Наприклад, шахта "Гірська", Луганська область, має майже двохметровий пласт вугілля. Не вистачає коштів, щоб її устаткувати, на це треба приблизно 50-60 мільйонів гривень. І людям змушені платити зарплату просто за те, що вони ходять на роботу", - сказав він.

"І тому я боюся, що лави не "заряджені", промисловість почне підніматись уже восени, а наші шахтарі не зможуть дати відповідну кількість вугілля, і будемо фінансувати з-за кордону виробника", - підкреслив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!