У Ющенка обрахували заборгованість Пенсійного фонду перед Держбюджетом

П'ятниця, 19 червня 2009, 12:32

За станом на 1 червня 2009 року заборгованість Пенсійного фонду перед державним бюджетом складає 8,1 млрд. гривень.

Такі результати аналізу реального стану української економіки, проведеного Головною службою соціально-економічного розвитку Секретаріату президента містяться у повідомленні, розповсюдженому прес-службою президента.

"Бюджет Пенсійного фонду є незбалансованим, оскільки він побудований на завищених показниках фонду оплати праці на 2009 рік", - сказано в повідомленні.

За розрахунками експертів Секретаріату, різниця між очікуваним ПФ і реальним обсягом фонду оплати праці становитиме 28,8 млрд. гривень, що спричинить збільшення дефіциту ПФ з цієї причини на 10,4 млрд. гривень.

Реклама:

Виконання Пенсійним фондом зобов'язань, як підкреслює Секретаріат, можливе лише за рахунок отриманих дотацій з держбюджету.

"На покриття дефіциту фонд одержав з бюджету позики на суму 15,2 млрд. гривень, а погасив - 8,5 млрд. гривень. Станом на 1 червня 2009 року його заборгованість перед державним бюджетом за отримані позики становить 8,1 млрд. гривень", - сказано в повідомленні.

Секретаріат зазначає, що у відповідності до статті 81 закону "Про держбюджет на 2009 рік" Пенсійному фонду буде списано непогашену в 2008 році заборгованість на 4,7 млрд. гривень.

У 2009 році, за даними Секретаріату, відсутні реальні джерела для надання позик ПФ.

"Без вживання діючих заходів це призведе до розбалансованості пенсійної системи й виникнення заборгованості за пенсійними виплатами наприкінці нинішнього року. Тому необхідним є прийняття законодавчих актів зі збалансування ПФ й урегулювання показників його бюджету шляхом внесення змін до закону "Про держбюджет на 2009 рік", - сказано в повідомленні.

Секретаріат зазначає, що за підсумками січня-травня план надходжень до ПФ виконано на 105,3%, у тому числі за власними доходами - на 108,2%, за надходженнями з держбюджету - на 100%, за надходженнями коштів з фондів соціального страхування - на 100%, а план за витратами ПФ виконав на 100%, однак таке виконання стало можливим лише внаслідок значного коригування плану.

"Пенсійний фонд продовжує практику зміни планових показників і звітів про завищені показники виконання надходжень", - сказано в повідомленні.

Через те, що бюджет ПФ побудований на нереальній базі, його прихований дефіцит, на думку Секретаріату, становить більше 10 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: