Банки вимагають від НБУ чітких вимог

Вівторок, 16 червня 2009, 19:35

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) вказує на проблеми, що погіршують ліквідність всієї банківської системи.

Про це йдеться в повідомленні асоціації.

"Сьогодні відсутні чіткі вимоги щодо формування застави за кредитами НБУ і це серйозно затягує процедуру оформлення кредитних договорів на невизначений термін, що створює невиправдані ускладнення в отриманні банками виділених на рефінансування коштів", - зазначається в повідомленні.

УКБС зауважує, що НБУ в разі неповернення кредиту має можливість на безакцептній основі списати кошти із коррахунку банку в НБУ, отримати погашення кредиту від позичальника (у разі переведення прав на НБУ за кредитним договором) і тільки після цього звернути стягнення на майно, яке надане в заставу.

Реклама:

УКБС також відзначає відсутність єдиного порядку реалізації прийнятих правлінням НБУ рішень на рівні структурних підрозділів НБУ, що породжує проблеми у зв'язку з неоднозначним трактуванням постанов, що регулюють порядок кредитування банків з метою підтримки ліквідності.

Крім того, за оцінками УКБС, є суттєвий вплив суб'єктивного фактора на процедуру оформлення застави: мають місце численні випадки неаргументованої відмови у прийнятті в заставу майнових прав по ряду кредитних договорів з боку керівництва територіальних управлінь НБУ, незважаючи на повну відповідність кредитних справ затвердженим вимогам НБУ.

Асоціація звертається до керівництва Нацбанку з проханням розібратися в ситуації щодо неотримання рефінансування банками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: