На світових фондових ринках – чергова корекція

Вівторок, 16 червня 2009, 09:47

Американські фондові індекси впали у понеділок слідом за падінням котирувань акцій нафтових і гірничодобувних компаній, що обумовлене зниженням цін на нафту і метали.

Вартість нафти WTI з поставкою в липні опустилася за підсумками дня на 2,1% - до 70,56 долара за барель, мідь знизилася в ціні на 3,7%, що стало найбільш значним падінням за вісім тижнів, золото подешевшало до мінімуму за три тижні, повідомляє агентство Bloomberg.

Ф'ючерси на індекси США дешевшають і у вівторок, до 9:07 зменшення їх котирувань склало 0,3-0,4%.

"Немає чіткої траєкторії виходу економіки з рецесії. З огляду на стрес, який відчули інвестори за останні півтора року, дехто вважає, що нинішній ринковий тренд є стійким", - відзначає головний інвестиційний директор Vantagepoint Funds у Вашингтоні Уейн Уікер.

Реклама:

Індекс Dow Jones Industrial Average знизився до закриття ринку у понеділок на 187,13 пункту (2,13%) - до 8612,13.

Standard & Poor's 500 опустився на 22,49 пункту (2,38%), склавши 923,72.

Значення індексу Nasdaq Composite зменшилося на 42,42 пункту (+2,28%) - до 1816,38.

Європейські фондові індекси знизилися в понеділок на 2,6-3,5% на побоюваннях надмірності ралі на ринку останнім часом.

Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 зменшилося до закриття ринку на 2,5%, це рекордне зниження з 13 травня. З мінімуму 9 березня індикатор злетів на 33%.

Наразі коефіцієнт відношення цін акцій компаній, що входять у розрахунок Stoxx 600, до їх прибутків становить 25,4, що є максимальним рівнем з березня 2004 року.

"Котирування акцій перемістилися з надзвичайно низького рівня на нейтральну територію. Решту червня ми, ймовірно, будемо торгуватися в рамках бокового тренду або навіть здамо частину зростання. Є серйозні побоювання, цілком виправдані, щодо деякої кількості обмежень для відновлення зростання економіки в 2010 році", - вважає заступник голови Credit Suisse Asset Management Боб Паркер.

Всі вісімнадцять основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися 15 червня.

Азійські фондові індекси знижуються у вівторок. Акції експортерів дешевшають на слабких даних по виробничому сектору США, папери сировинних компаній - слідом за падінням цін на нафту і метали.

Індекс MSCI Asia Pacific опустився у ході торгів на 2,2% - до 101,3 пункту, японський фондовий індикатор Nikkei 225 впав на 2,6%.

Південнокорейський індекс Kospi знизився в ході торгів у вівторок на 1,1%, гонконгський Hang Seng - на 3,2%.

"Деякі інвестори вірили, що погіршення ситуації в економіці завершилося, але це не так. Той, хто купував акції, сподіваючись на відновлення економіки, тепер продає, з огляду на реальну ситуацію", - відзначає старший стратег Mitsubishi UFJ Asset Management Co. у Токіо Кіесі Ісігане.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!