У Жеваго не вірять, що мораторій на відчуження квартир підпишуть

Понеділок, 15 червня 2009, 16:03

Закон, що забороняє вилучення заставного майна у злісних неплатників кредитних внесків, не буде підписано.

Таку думку висловив голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк, пише видання "Дело". 

"Я не думаю, що даний законопроект буде підписано. Адже президент - професійний банкір, і він просто не може це підписати. Чому я впевнений у ветуванні законопроекту? Одна справа, коли президенту хтось радить і можна з цими порадами погоджуватися чи ні, а зовсім інша, коли у президента сформована чітка позиція і тут йому не потрібні порадники", - заявив Хливнюк.

За його словами, "для будь-якого кредитора важливо не тільки те, коли йому віддадуть гроші, але й готовність віддати їх взагалі".

Реклама:

"Дуже важливий діалог і розуміння того, що люди хочуть віддати кредит, а не скористатися якимись рішеннями Верховної Ради. При цьому зобов'язання перед банками можна не виконувати, і це вважається нормальним", - додав банкір.

"Якщо б реакція на американську іпотечну кризу була більш жорсткою ще наприкінці 2007 року, напевно, таких масштабів світової рецесії ми б не мали", - вважає Хливнюк.

"Криза змусила серйозно задуматися над теорією ризиків, що і створювалася на основі вивчення таких криз, однак через деякий час висновки подібних теорій забуваються. Криза показала, що ми не навчилися працювати так, як нам оплачували (і не тільки банкірам), і що будь-яку проблему треба вирішувати в зародку", - додав голова банку "Фінанси та Кредит".

Після краху Промінвестбанку Хливнюк перестав читати деякі видання. Він пояснив це істерією, яка нагнітається ЗМІ навколо банків.

"Ситуація з Промінвестбанком просто стала каталізатором негативних процесів в Україні, які вже відчувалися світовим співтовариством. В той момент я був у Москві, мені передзвонили і розповіли, що відбувається з відділеннями і банкоматами Промінвестбанку в Донецьку. Стало зрозуміло, що буде ланцюгова реакція. І в цьому процесі ЗМІ зіграли не найкращу роль", - розповів голова банку.

Він наголосив, що всі банкіри без винятку зіткнулися з ситуацією, коли затребуваною інформацією була лише інформація про банки, що містить негатив, "і це тільки нагнітало загальну ситуацію".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: