Казахстан хоче побороти кризу без допомоги МВФ

Понеділок, 15 червня 2009, 12:18

Казахстан, чия економіка постраждала від глобальної фінансової кризи, впорається зі своїми проблемами без допомоги Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Про це у понеділок заявив прем'єр-міністр країни Карим Масима, повідомляє агентство Reuters.

"Незважаючи на світову фінансову кризу, макроекономічна ситуація дозволяє Казахстану не залучати фінансові ресурси з боку МВФ", - сказав прем'єр на спільній прес-конференції з директором-розпорядником МВФ Домініком Стросс-Каном.

"У той же самий час ми вважаємо дуже важливим проводити консультації та отримувати технічну допомогу з боку МВФ щодо підготовки антикризової програми", - додав він.

Реклама:

Як відомо, найбільша економіка Центральної Азії сильно постраждала від падіння світових цін на нафту та метали.

Однак золотовалютні резерви на 19,8 млрд. доларів укупі з національний фондом (23,13 млрд. доларів), в якому накопичувалися доходи від експорту нафти, стали підмогою у кризовій ситуації.

Зниження вартості нафти більш ніж втричі до лютого 2009 року, а також девальвація національної валюти основного торговельного партнера Казахстану - Росії - змусили Нацбанк девальвувати тенге на 18 відсотків.

У першому кварталі 2009 року економічний спад у Казахстані склав 2,2 відсотка в порівнянні з ростом 6,0 відсотків за аналогічний період 2008 року.

У середині травня 2009 року МВФ переглянув прогноз економічного розвитку Казахстану на 2009 рік, прогнозуючи спад на 2,0 відсотка замість зростання на 1,0 відсоток.

У влади свій прогноз ВВП. Уряд очікує, що в 2009 році економіка зросте на 1,0 відсотка після зростання на 3,2 відсотка роком раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: