Парламенту пропонують знизити облікову ставку до 5%

Понеділок, 1 червня 2009, 13:46

Парламенту пропонують законодавчим шляхом знизити облікову ставку Національного банку (НБУ) з 12% до 5%.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Верховну Раду.

"Через невідкладну необхідність підвищення ефективності діяльності фінансово-кредитної системи, з метою відновлення нормального процесу забезпечення економіки України грошовими коштами та зменшення їхньої вартості ... Встановити облікову ставку НБУ в розмірі 5% річних", - вказується в законопроекті, який зареєстрований у парламенті 29 травня цього року.

Згідно з законопроектом, облікова ставка на цьому рівні може утримуватися до 31 грудня 2009 року.

Як повідомлялося, ініціатором зниження облікової ставки НБУ виступає заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Владислав Лук'янов (фракція Партії регіонів).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його прийняття позитивно позначиться на економіці країни.

"Відсутність кредитування реального сектора економіки відчутно впливає на обсяги виробництва і посилює кризові явища в економіці. При цьому високі показники інфляції вимивають обігові кошти підприємств, а обсяг наданих кредитів не покриває інфляцію. Щоб розблокувати процес кредитування реального сектора необхідно ввести зміни до процентної політики НБУ" , - підкреслюється в записці.

Чинним законом про Нацбанк передбачається, що центральний банк самостійно встановлює порядок визначення облікової ставки та інших ставок за своїми операціями.

Відповідно до закону, облікова ставка НБУ є вираженою у відсотках платою, яка стягується Нацбанком за рефінансування комерційних банків. Облікова ставка є найнижчою серед ставок рефінансування і є орієнтиром ціни на гроші.

Як повідомлялося, перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов в кінці травня заявив, що поки немає достатніх підстав для зниження рівня облікової ставки, незважаючи на поліпшення цінової динаміки в країні.

Облікова ставка НБУ не змінювалася з 30 квітня 2008 року і на сьогодні складає 12% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: