Німецька розвідка: криза несе загрозу для України

Середа, 6 травня 2009, 10:52

Федеральна розвідувальна служба Німеччини вбачає у нинішній фінансовій і економічній кризі загрозу світовій безпеці.

Спеціальна робоча група німецької спецслужби намагається передбачити ймовірні наслідки рецесії, повідомляє "Німецька хвиля".

У керівника німецької розвідки Ернста Урлау напоготові три можливі сценарії розвитку подій у світі в зв'язку з глобальною економічною кризою.

"Перший сценарій: до кінця року програми з пожвавлення кон'юнктури принесуть відчутні результати. Другий - кон'юнктурні програми пожвавлять динаміку за межами західних держав, передусім в Азії. Третій - вплив кон'юнктурних програм по усьому світі буде замалим або узагалі ніяким", - підтвердив він.

Реклама:

Найбільше до вподоби німецькому розвіднику суміш більш оптимістичних першого та другого сценаріїв. Попри це, він нагадує про цілу низку ризиків: можуть зрости державна заборгованість, податки та інфляція, а економічне зростання - впасти.

А це, вважає Урлау, може зумовити політичні кризи: "Держави, наприклад, Східної Європи переживатимуть дуже болючу адаптацію до нових реалій. Очевидно, ми повинні чекати значної політичної нестабільності, наприклад, в Україні чи на Кавказі".

Федеральна розвідувальна служба Німеччини не виключає, що переможцем з кризи вийде Китай, який збільшить свій вплив не лише у регіоні, а й у всьому світі, зокрема і за рахунок Європи та Сполучених Штатів Америки.

Такі погляди не поділяє Ебергард Зандшнайдер, експерт з Китаю Німецького товариства зовнішньої політики. На його думку, китайський уряд нині переймається, передусім, збереженням внутрішньої стабільності та соціального балансу.

 Наприклад, коли у листопаді на півдні країни були закриті 8 000 підприємств, уряд Китаю продовжував часткову виплату зарплат, аби лишень уникнути заколотів.

Ще один ймовірний негативний наслідок кризи - збільшення міграційних потоків. У пошуках їжі та роботи мешканці бідних країн, які нині потерпають ще й через скорочення інвестицій та гуманітарної допомоги, залишають батьківщину.

Проблематичним, вважає Урлау, є той факт, що країни, у які спрямовані міграційні потоки, нині не в стані приймати іноземців.

На його думку, не слід забувати і про загострення проблеми ісламізму. Економічна криза йому на руку, адже ісламізм частково фінансується завдяки своїм соціально-благочинним установам, а також зв'язкам з різними ісламістськими організаціями.

Фінансова криза також матиме вплив на миротворчі місії, зокрема в Африці та Афганістані. Кошти для їх фінансування - у часи падіння бюджетних надходжень - знайти все важче,  пояснює свій прогноз Федеральна розвідувальна служба Німеччини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!