Власник ЗАлКу не може розрахуватися з кредитами?

Середа, 6 травня 2009, 09:43

Російські компанії власника ЗАлКу Олега Дерипаски через суд вимагають від "Альфа-банку" розстрочки платежів.

Слідом за "Главмосстроєм" та структурами групи "ГАЗ" такий позов подали "дочки" UC Rusal, пише видання "Ведомости".

У вівторок "РусАл Саяногорск" та "СУАЛ" подали позови до Арбітражного суду Москви до "Альфа-Банку" з вимогою змінити умови договорів.

Представник UC Rusal підтвердив цю інформацію. За його словами, одна із сторін отримає право на заміну договору, якщо обставини змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, договір взагалі не був би ними укладений або був би укладений на інших умовах.

Реклама:

Мова йде про реструктуризацію кредитів, говорить джерело, близьке до UC Rusal. "РусАл Саяногорск" та "СУАЛ" зайняли в "Альфа-банка" 85,4 млн. дол. в січні 2008 року. Терміни погашення закінчилися в лютому і березні. Тоді ж "Альфа-банк" подав позови з вимогою погасити борг.

З моменту укладення угод ціни на алюміній знизилися в 2,5 рази, кредити стали менш доступні, світова і російська економіка - під гнітом кризи, пояснює позицію компанії джерело, близьке до UC Rusal.

У першому кварталі UC Rusal працювала з нульовою прибутковістю, при цьому компанія винна банкам 14 млрд. дол. Вона намагається реструктурувати цей борг.

"Альфа-банк", якому UC Rusal винна близько 90 млн. дол., - єдиний банк, який не погодився на переговори, нагадує співробітник UC Rusal.

Крім UC Rusal такі позови до "Альфа-банку" вже подали інші компанії Дерипаски - "Главмосстрой" і "дочки" групи "ГАЗ".Визнати договори з "Альфою" недійсними в суді вимагають компанії м'ясного холдингу "Продо".

Позови до інших банків подають й інші позичальники. Адвокат Олексій Мельников вважає, що шансів на перемогу у UC Rusal мало. Але тяжба дасть додатковий час на переговори з "Альфою".

Цією практикою вже зацікавився Вищий арбітражний суд Росії, обіцяють підготувати рекомендації судам, що розглядають такі справи.

На його думку, позови банків і зустрічні заяви позичальників повинні розглядатися одночасно.

До групи UC Rusal належить ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК). Як повідомлялося, запорізька влада стурбована ситуацією на підприємстві.

Раніше, призидент України Віктор Ющенко закликав встановити спеціальні тарифи на електроенергію для ЗАлКа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!