Тігіпко знає рецепт від кризи

Середа, 6 травня 2009, 08:39

Співголова Ради інвесторів при Кабінеті міністрів Сергій Тігіпко передбачає подальше падіння ВВП України, однак знає, які кроки слід робити у кризовій ситуації.

"Я думаю весь 2009 рік ми будемо бачити падіння", - сказав він в інтерв'ю "5 каналу", показаному ввечері у вівторок, 5 травня.

"Сказати, що це нове - не скажеш. Але, я вважаю, що бізнесу просто нема варіантів: треба виживати", - зазначив Тігіпко.

На запитання, з чого він, як антикризовий менеджер, почав би антикризову роботу, Тігіпко сказав: "У мене є досвід: я в бізнесі працював в таких (кризових) умовах, і в уряді працював в таких умовах - і трохи знаю і те, і те. Чи не трохи".

Реклама:

"В першу чергу, розібратися зі стратегією. "Що робити?" - найголовніше питання, на яке потрібно дати відповідь. Чітко визначити 5-6-7 пріоритетів, куди рухатись", - зазначив він.

"Ринки збуту: треба шукати нові ринки збуту. Контроль витрат - державного бюджету, в першу чергу. Дуже важливе питання - стабілізація фінансового сектора. Не можливо розпочати любе виробництво - навіть якщо воно падало місяць-два-три - без банків, оборотних коштів", - продовжив Тігіпко.

"Третє: спрощення умов для бізнесу. У нас колосально зарегульована економіка. 5 років ми нічим не займалися в плані дерегуляції. Тільки погіршували... Я не буду казати про судову реформу - цей блок достатньо важкий. Спрощення податкового законодавства: близько 100 податків! У найкращих країнах, навіть у країнах Балтії - 35, до 40-ка (податків). А це все адміністрування", - наголосив він.

Тігіпко підсумував: "Визначитися з цими пріоритетами - їх не може бути багато - і на них концентруватись".

"Коли ти відпрацьовуєш пріоритети - це вірно й для підприємств - після цього під ці пріоритети треба побудувати організаційну структуру: хто займається, хто відповідає конкретно, хто крайній - в країні, і в компанії - відповідає за ці пріоритети. Після цього ці "крайні" повинні скласти так званий мастер-план (план заходів): що, хто і коли повинен зробити", - зазначив він.

"Після цього - велику палку в руки керівнику і контроль за виконанням. І жорстко розмовляти з усіма, не слухати, чому ні, чому не вдалося - а жорстко питати з тих, хто за це відповідальний. Якщо нема результату - міняти людей і ставити більш серйозних, відповідальних, хто вміє робити", - наголосив Тігіпко.

Він також наголосив, що "ніколи не потрібно ставити хрест на країні, люба країна має шанс".

"У нас надзвичайно гарні умови самої країни. У нас є дуже багато плюсів. У нас не вистачає поки одного - такого "колективного розуму", ми не можемо між собою домовитись. Це стара українська хвороба. Коли ми об'єднатися не можемо перед обличчям кризи", - зазначив Тігіпко.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: