НБУ продовжить згладжувати курсові коливання валютними інтервенціями

Вівторок, 5 травня 2009, 18:00

Національний банк України (НБУ) має намір згладжувати ситуативні курсові коливання валютними інтервенціями.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

"Національний банк України і надалі підтримуватиме політику курсової гнучкості гривні, супроводжуючи її застосування заходами валютного регулювання, які довели свою ефективність", - зазначається в повідомленні.

При цьому, за прогнозом Нацбанку, відбуватиметься нівелювання ситуативних курсових коливань гривні шляхом проведення заздалегідь оголошених валютних інтервенцій Національного банку України, удосконалення практики їх планування, подальшого розвитку матимуть валютні аукціоні, включаючи цільовий продаж Національним банком іноземної валюти для погашення валютних кредитів населенням.

Реклама:

Відповідно до повідомлення, Нацбанк має намір удосконалити планування інтервенцій та валютних аукціонів.

За оцінкою НБУ, такі кроки будуть сприяти не тільки стабілізації курсової динаміки гривні і зниження відповідних валютних ризиків, але й відновленню загального зростання національної економіки. При цьому в повідомленні наголошується, що структурні ризики в українській економіці зберігаються на тлі істотної зовнішньої невизначеності.

У повідомленні також зазначається своєчасне виконання українськими позичальниками своїх зовнішніх боргових зобов'язань і спостерігається підвищення котирувань гривні на внутрішньому ринку.

Разом з тим, за даними Нацбанку, за результатами першого кварталу 2009 року витрати на імпорт товарів і послуг зменшилися по відношенню до відповідного періоду минулого року на 43%, а дефіцит зовнішньої торгівлі - в чотири рази.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!