У Ющенка зраділи можливості єврокредиту на газ

П'ятниця, 29 травня 2009, 18:41

У Секретаріаті президента не заперечують проти допомоги Європейського Союзу в організації кредиту Україні на закупівлі газу та створення відповідного міжнародного пулу.

Про це заявив заступник глави Секретаріату президента Андрій Гончарук, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Було б непогано, якби ми знайшли кредитні гроші для цього саме з боку західного кордону", - сказав він.

Водночас, Гончарук відзначив, що Росія не надає Україні такого кредиту.

Реклама:

"Якщо б це були гроші Єврокомісії, якщо б це були гроші Євросоюзу, чому б ні?", - додав він.

Крім того, відповідаючи на питання, як буде розвиватися ситуація, якщо НАК "Нафтогаз України" не зможе розрахуватися за газ у травні, Гончарук констатував: "Якщо не буде проплати, значить, буде форма авансових платежів, а це дуже складно".

Як повідомлялося, голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив у п'ятницю, що готовий обговорити проблему транзиту газу через Україну на сесії Європейської Ради на рівні глав держав і урядів 18 та 19 червня.

У четвер голова Ради міністрів Італії Сільвіо Берлусконі заявив, що має намір вимагати, щоб Європейський Союз спільно з Росією вирішував проблему транзиту газу через територію України.

При цьому російська сторона побоюється, що тяжке фінансове становище "Нафтогазу України" погрожує здатності України оплачувати поставки газу.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер висловлював побоювання, що "Нафтогаз України" не зможе своєчасно оплатити поставки російського газу на Україну в травні, і не виключав можливості переходу на систему 100-відсоткової передоплати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!