"Нафтогаз" працює не в інтересах держави - Рахункова палата

Четвер, 28 травня 2009, 11:15 -

Рахункова палата провела аудит фінансово-економічної діяльності НАК "Нафтогаз України" в результаті якого було виявлено безліч необгрунтованих списань.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

"Відповідно до звітності, за останні три роки, компанія "Нафтогаз України" стабільно нарощує чистий прибуток, що становить 16,3 млрд. гривень. Але існує паралельний процес необгрунтованих списань штрафів, пені, податкових платежів". - говориться в повідомленні.

У контрольному органі відзначають, що за три роки урядом і податковими органами було списано 20 млрд. гривень і ще 14,2 млрд. гривень рассрочено на майбутній період.

"До щедрих подарунків компанії від Кабінету міністрів слід додати і суму 3,7 млрд. гривень недоотриманих дивідендів від її діяльності в Держбюджет країни та 8,7 млрд. гривень з того ж держбюджету на компенсацію різниці між закупівлею і продажем природного газу населенню", - відзначають в Рахунковій палаті.

"Таким чином, найбільша державна компанія в країні працювала на себе. Інтереси держави, питання енергетичної безпеки країни залишалися поза полем зору всіх гілок органів влади", - говорить голова Рахункової палати Валентин Симоненко

Він вважає, що "в реальності" компанія перетворилася на транзитера бюджетних коштів і не несе відповідальності за стан справ в нафтогазовій галузі.

"Створилася ситуація, при якій найбільше державне підприємство нікому не підзвітне, його діяльність носить закритий характер. Вимоги законодавства часто ігноруються навіть у тих випадках, де все чітко й однозначно регламентовано законом", - констатує Симоненко.

Він додав, що рішення з питань, які пов'язані з функціонуванням компанії, часто приймаються не з урахуванням економічної доцільності, а виходячи з політичних міркувань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: