Російські експерти сумніваються в "газовій Україні"

Неділя, 24 травня 2009, 14:42

Європа повинна розділити з Росією ризики, пов'язані з допомогою Україні в забезпеченні її запасами газу в підземних сховищах (ПСГ) напередодні зими.

Про це заявили експерти, опитані Агентством газової інформації (АГІ), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

Як зазначила у розмові з АГІ директор центру вивчення світових енергетичних ринків ІНЕІ РАН Тетяна Мітрова, запаси газу в українських ПСГ - це технологічна "подушка безпеки", необхідна для підтримки транзиту до Європи, а без них неможливо забезпечити надійний транзит газу.

За час січневої кризи і за перший квартал цього року "Нафтогаз" витратив значну частину запасів газу у сховищах і до нового сезону відбору потребує закачки 19,5 млрд. кубометрів в українські ПСГ.

Мітрова наголосила, що незрозуміло, звідки українській стороні взяти більше 4 млрд. дол. на створення цих запасів.

"Газпром" оплатив вже за цей рік авансом всі платежі за транзит. Всі вони вже використані "Нафтогазом" для оплати поставок російського газу. Тут резервів вже більше не залишилося.

"У "Нафтогазу" дійсно великі проблеми з платоспроможністю", - констатувала вона.

Було прохання з боку прем'єр-міністра Юлії Тимошенко зарахувати в оплату цього газу послуги з транзиту російського газу до Європи на п'ять років вперед.

"Але це вже дуже ризикована операція в умовах сформованої економічної ситуації та фінансового балансу "Нафтогазу". Чи буде "Нафтогаз" через п'ять років існувати як економічний агент, здатний відповідати за цими зобов'язаннями?", - зазначає експерт.

Президент Інституту енергетики і фінансів Леонід Григор'єв також підкреслив, що "російських зусиль в цій області явно недостатньо - європейці повинні щось робити для того, щоб допомогти Україні в цій фінансової ситуації".

"Ситуація на мій погляд, перш за все адміністративна. Незрозуміло, хто приймає рішення і який термін дії ці рішення мають. Є прем'єр і президент, але восени вибори. І тому незрозуміло, яку довжину і стійкість мають ці угоди, які зараз обговорюються", - нагадав Григор'єв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: