Країни СНД готують новий договір щодо зони вільної торгівлі

П'ятниця, 22 травня 2009, 16:32

Країни Співдружності незалежних держав (СНД) починають спільну роботу з подолання впливу світової економічної кризи.

Про це після засідання глав урядів СНД в Астані (Казахстан) заявив голова робочої групи з розробки проекту Стратегії економічного розвитку СНД, заступник міністра економіки України Валерій Мунтіян, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відповідно до Плану заходів щодо реалізації першого етапу (2009-2011 роки) Стратегії економічного розвитку СНД, затвердженого главами урядів у п'ятницю, планується проведення ряду структурних перетворень економік.

"Пріоритетними напрямками визначені сфера енергетики, АПК, транспорту та ряд інших галузей. Зокрема, реалізація плану в сфері енергетики спрямована на розробку нових джерел енергії та енергозберігаючих технологій; в сфері АПК - на забезпечення продовольчої безпеки", - сказав Мунтіян.

Реклама:

"Транспортна сфера буде розвиватися, зокрема, через удосконалення міжнародних транспортних коридорів та створення сучасної транспортної інфраструктури. Значне місце в плані відведено заходам щодо забезпечення реального сектора економіки", - зазначив він.

Мунтіян також повідомив, що планується розробити і укласти новий договір про зону вільної торгівлі.

"Реалізація першого етапу стратегії дозволить країнам Співдружності розширити ринок збуту, створити додаткові робочі місця, підвищити якість життя громадян", - підкреслив він.

Для України також важливо, що вже під час реалізація першого етапу Стратегії передбачається прискорення соціально-економічного розвитку на основі завершення формування зони вільної торгівлі та її подальшого вдосконалення з нормами і правилами СОТ.

Зараз ринок України з СНД складає 44,8% від загального обсягу по імпорту та 36% по експорту.

Мунтіян вважає, що Україні необхідно відстоювати інтереси в СНД у сфері зовнішньої торгівлі, міжнародного кредитування та інвестицій.

"Необхідно зняти бар'єри по просуванню українських товарів та послуг на ринок СНД", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!