В США прогнозують нову іпотечну кризу

П'ятниця, 22 травня 2009, 12:49

В США не виключають можливості нової іпотечної кризи.

Федеральна резервна система (ФРС) знизила прогноз зростання ВВП на 1,3-2%. Иакож, за прогнозами ФРС, безробіття може зрости до 9,2-9,6%, пише видання "Дело".

Екс-голова ФРС Алан Грінспен не виключив можливості нової іпотечної кризи.

Фінансова криза в США ще не завершився, попередив Грінспен: банкам, як і раніше, потрібно багато капіталу (75 млрд. дол. За підсумками стрес-тестів ФРС) - і його потрібно забезпечити.

Додемісії проведені на 56 млрд. дол. Брак істотно перевищує результати стрес-тестів, вважає Грінспен, але свою оцінку не назвав.

Попит стискається все більше, погоджується Олександр Мартусевіч з ОЕСР. Він не виключає іпотечної кризи восени 2009 року - навесні 2010 року.

Головним фактором ризику виникнення нового іпотечної кризи Грінспен вважає триваюче падіння вартості житла, яке може спровокувати масові дефолти по іпотечних кредитах.

Їх обсяг продовжує зростати: за даними RealtyTrac, кількість повідомлень про дефолт в США в квітні в порівнянні з квітнем-2008 виросло на 32% - до рекордних 342 038 будинків.

Середня вартість житлової нерухомості в США, за даними Національної асоціації ріелторів (NAR), в I кварталі знизився на 13,8% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року (найбільший річний спад за 30 років спостережень). З середини 2006 року житло подешевшало більш ніж на 6,1 трлн. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: