Держкомстат та Мінекономіки передумали оприлюднювати у травні дані щодо ВВП

Середа, 20 травня 2009, 19:33

Державний комітет статистики України оприлюднить перші дані про динаміку валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2009 році в кінці червня - на 90 день від звітного періоду, яким є перший квартал.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело у комітеті.

На початку квітня заступник голови Держкомстату Наталія Власенко заявила журналістам, що офіційне оприлюднення даних ВВП за перший квартал буде на початку травня - близько 13-15 числа.

Тоді ж міністр економіки Богдан Данилишин повідомив, що показник ВВП за підсумками першого кварталу 2009 року стане відомий 15-20 травня.

Реклама:

Однак цієї середи Данилишин зазначив, що не може оприлюднити динаміку ВВП, оскільки Держкомстат не надав відповідних даних. Від подальших коментарів він відмовився.

Не став коментувати причину перенесення анонсованого терміну публікації даних про ВВП і голова Держкомстату Олександр Осауленко.

Він лише зазначив, що Держкомстат підпорядкований уряду, але не став вдаватися в подробиці.

Як повідомлялося, у лютому 2008 року уряд відмовився від оперативного розрахунку динаміки ВВП за підсумками місяця, зберігши щоквартальну статистику цього показника.

Секретаріат президента піддав критиці таке рішення Кабінету міністрів.

У 2008 році, згідно з даними Держкомстату, зростання реального ВВП сповільнилося до 2,1% з 7,9% роком раніше, при цьому в четвертому кварталі був зафіксований спад на 8%, тоді як у перші три квартали зростання становило 6,2-6, 4%.

Цього року уряд очікує уповільнення зростання української економіки до 0,4%, тоді як експерти прогнозують спад орієнтовно на 5-10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!