Україна теж хоче до проекту "Набукко"

Середа, 20 травня 2009, 17:54

Україну цікавить участь у будівництві газопроводу "Набукко" на будь-якому з етапів його реалізації.

Про це на прес-конференції у середу заявив уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми зацікавлені взяти участь в реалізації цього проекту на всіх етапах", - сказав він.

Соколовський додав, що проект "Набукко" має підтримку з боку Європейського союзу, і "перспективи в його реалізації є".

Реклама:

Уповноважений президента також відзначив, що реалізація цього проекту буде вигідна Україні, оскільки поява на ринку каспійського газу полегшить країні "доступ до існуючих ресурсних баз".

Крім того, він повідомив, що ведуться переговори з іноземними компаніями щодо їхньої участі в модернізації української газотранспортної системи.

За його словами, "інтерес висловлюють польські компанії і, фактично, вже працює над пропозиціями з експертами НАК ("Нафтогаз України") австрійська компанія".

"За дорученням глави держави я за останні два тижні зустрічався з кількома німецькими компаніями, з двома швейцарськими, а в кінці минулого тижня - з представниками американського газового бізнесу: як практиками, так і тими, хто займається юридичним забезпеченням", - додав Соколовський, не уточнивши при цьому, з представниками яких компаній проводилися зустрічі.

Як повідомлялося, планується, що газопровід "Набукко", за яким до Європи буде поставлятися каспійський газ в обхід Росії, планується побудувати в період 2011-2014 років.

За оцінками експертів, необхідні інвестиції у будівництво становлять 7, 9 млрд. євро.

"Набукко" має шість акціонерів із часткою по 16,5%: німецька RWE, австрійська OMV, турецька Botas, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і угорська MOL.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!