Стан платіжного балансу продовжує погіршуватися?

Вівторок, 7 квітня 2009, 09:54

У січні-лютому поточного року стан платіжного балансу України продовжував погіршуватися.

Про це йдеться в коментарі депутату Партії регіонів Сергія Льовочкіна, наданого прес-службою Партії регіонів.

Так, за наслідками перших двох місяців 2009 року дефіцит зведеного платіжного балансу України становив -3,9 млрд. США, що на 20% перевищує рівень цього показника за результатами минулого року (-3,2 млрд. дол.), зазначається в повідомленні.

Одночасно це у 8 разів більше рівня аналогічного періоду часу у 2008 році.

Реклама:

При цьому, якщо торік рахунок поточних операцій був закритий з дефіцитом в розмірі майже -2 млрд. грн., то у січні-лютому поточного року тут зафіксовано профіцит - +562 млн. дол., - підкреслює Льовочкін.

За його словами, рахунок операцій з капіталом та фінансових операцій торік був закритий з профіцитом в розмірі майже +1,5 млрд. дол., а за результатами перших двох місяців цього року результат по цьому рахунку став від'ємним - дефіцит в розмірі понад 4,5 млрд. дол. США.

Разом з тим, незважаючи на зміни причин негативних тенденцій платіжного балансу, результати цих тенденцій залишаються драматичними для соціально-економічної ситуації в державі та рівня життя громадян, вважає депутат.

Зокрема, він думає, що зростання з початку цього року дефіциту платіжного балансу стало одним з головних факторів скорочення резервів Національного банку на 5 млрд. дол.

При цьому основна частина дефіциту валюти - більше 3 млрд. дол. - утворилась за рахунок зростання попиту населення і відтоку депозитів.

Загальний обсяг депозитів у національній валюті в лютому зменшився на 4,7% (з початку року - на 11,8 %) до 176,6 млрд. грн., а в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) - на 6,7 % (з початку року - на 8,7 %).

Слід відзначити, що зменшення обсягів депозитів, що триває (особливо - фізичних осіб), пов'язано вже не тільки із зниженням довіри до банків, а й зі зменшенням доходів населення. Це, в свою чергу, може привести до повної зупинки кредитування економіки, - додав Льовочкін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!