Макропоказники не виправдали урядових прогнозів

Вівторок, 28 квітня 2009, 17:24

Затверджені Кабінетом Міністрів макроекономічні показники за підсумками першого кварталу вийшли за порогове значення.

Про це заявив заступник міністра економіки Валерій Мунтіян, повідомляється в прес-релізі агентства стратегічних рішень "Голуб і Шинкаренко".

"ВВП за підсумками року може знизитися до 8%. Індекс споживчих цін становитиме близько 17%", - прогнозує Мунтіян.

Заступник міністра підкреслив, що макроекономічне прогнозування в Україні повинно бути деполітизоване.

Реклама:

"Макроекономічні показники повинні бути реальними, сигнали - чіткими та зрозумілими, як для бізнесу, так і для громадян, а також міжнародних фінансових організацій, партнерів, інвесторів", - заявив він.

За словами заступника міністра, країна потребує системної комплексної антикризової програми.

"Розроблено окремі антикризові заходи. Однак до сих пір в Україні немає реальної стратегії та системної комплексної антикризової програми, за допомогою якої можна було б концентрувати ресурси і мінімізувати ризики, пов'язані із світовою кризою. Криза системна і комплексна, тому протистояння і реакція на неї повинні бути адекватними", - підкреслив Мунтіян.

На його думку, необхідно терміново ліквідувати структурні диспропорції в економіці. Ставка робиться на розвиток пріоритетних галузей, і в першу чергу - АПК.

"Перш за все, необхідно забезпечити внутрішній попит, - сказав Мунтіян. - Для цього потрібно переглянути промислову політику, політику ціноутворення, доходів населення. Необхідно знизити процентні ставки, зробивши кредити доступнішими, більш ефективно проводити монетарну політику, приділяючи увагу таким факторам, як грошова база і грошова маса, швидкість грошового обігу в економіці".

Він вважає, що дуже небезпечно в умовах кризи сподіватися тільки на позикові кредитні ресурси.

"Ми не розвиваємо внутрішній попит, не використовуємо внутрішні ресурси. Це небезпечна диспропорція", - підкреслив Мунтіян.

На його думку, необхідно зменшити вплив міжнародних фінансових організацій на нашу банківську систему і державу в цілому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: