Болгарія перейде з російського газу на єгипетський

Субота, 25 квітня 2009, 21:15

Єгипет і Болгарія підписали меморандум про взаєморозуміння щодо постачання природного газу в розподільні мережі Болгарії та інших європейських країн, щоб знизити енергетичну залежність від Росії.

Про це повідомляє видання "Дело".

Дві країни домовилися про будівництво транспортної системи, яка дозволить здійснювати доставку газу по трубах або танкерами у вигляді зрідженого природного газу, заявив журналістам міністр енергетики Болгарії Петар Дімітров.

Доставка по трубопроводах можлива тільки після з'єднання Арабського газопроводу з мережами Болгарії через Туреччину, а СПГ може поставлятися на термінали в Греції.

Реклама:

Дімітров не уточнив обсяги поставок. У заяві від 16 квітня цього року міністерство енергетики Болгарії повідомило, що Єгипет буде поставляти 1 млрд. куб. метрів природного газу на рік з 2011 року.

Європа, яка отримує 25% споживаних обсягів газу з Росії, посилила заклики диверсифікувати постачальників блакитного палива, коли поставки з Росії були перервані через газову війну з Україною в січні цього року з приводу цін і виплати боргів.

Єгипет, який є другим за величиною виробником газу в Африці і володіє третіми за обсягами запасами блакитного палива, інвестує в розробку родовищ, щоб отримати вигоду від зростання попиту на паливо.

Болгарія і Єгипет також будуть вивчати можливість зв'язку Арабського газопроводу з проектом "Набукко" в Болгарії, розширюючи доступ ЄС до незалежних від Росії джерел газу, сказав Дімітров.

Газопровід "Набукко", планована довжина якого становить 3 тис. км, а лідером консорціуму з його будівництва виступає австрійська OMV, буде постачати газ з Близького Сходу і Центральної Азії через Туреччину і Південно-Східну Європу до Австрії з 2013 року.

Арабський газопровід проходить з Єгипту в Йорданію, Сирію і Ліван, і буде з'єднаний з Туреччиною та Іраком в наступному році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!