Бажаючих надати кредит Україні стане більше?

Вівторок, 21 квітня 2009, 16:04

Після рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) з відновлення кредитування України можуть наслідувати кредити від інших міжнародних фінансових організацій та державні кредити від інших країн.

Таку думку висловили аналітики ING Bank Ukraine в коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

Експерти відзначають, що найбільш очевидною перевагою, яку Україна може отримати у разі поновлення кредитування МВФ є надання сигналу всім поточним та потенційним інвесторам про зменшення ризиків і про те, що Україна дотримується політики, спрямованої на подолання кризи.

"Ми також очікуємо значного зростання цін на українські єврооблігації, у той час як поповнення валютних резервів Національного банку за рахунок зовнішніх кредитів у поєднанні з незначним дефіцитом зовнішньоторговельного балансу може стабілізувати гривню в середньостроковій перспективі", - зазначають експерти.

Реклама:

Крім того, аналітики ING Bank Ukraine відзначають, що затримка у наданні чергового траншу МВФ з лютого зробила неоднозначний вплив на українську економіку і на роботу українських ринків.

"Перш за все, Україна довела, що вона може пережити якийсь короткостроковий період і без допомоги МВФ, з огляду на достатній рівень валютних резервів НБУ та більш обачну політику НБУ щодо валютних інтервенцій на ринку. Крім того, деякі адміністративні заходи НБУ і зміни в регуляторній політиці сприяли зменшенню девальваційних побоювань на ринку", - вважають експерти.

Як відомо, 17 квітня голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу заявила, що за результатами переговорів МВФ та України керівництву фонду буде запропоновано затвердити виділення траншу Україні в розмірі 2,8 млрд. доларів.

За її словами, МВФ до середини травня має намір розглянути це питання.

МВФ 5 листопада 2008 року ухвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. доларів для зміцнення довіри у фінансовому секторі та допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: