Ющенко вітає продовження співпраці з МВФ

Вівторок, 21 квітня 2009, 15:32 -
Бюджет України отримає близько 1,5 мільярди доларів з другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак.

За його словами, президент Віктор Ющенко вітає продовження співпраці з МВФ і в подальшому робитиме все необхідне для координації зусиль усіх органів державної влади для успішного виконання і моніторингу програми співпраці з фондом.

Він підкреслив, що, позика МВФ для українського бюджету є вигідною, оскільки Україна матиме можливість звертатися до інших держав з проханням надати підтримку для фінансування дефіциту бюджету, який, відповідно до домовленостей з МВФ, становить 4% (без урахування коштів на рекапіталізацію банків).

Основні положення Меморандуму економічної політики влади України, проект якого українська сторона направила для узгодження до Міжнародного валютного фонду, стануть відомі після скріплення його остаточного варіанту підписами президента, прем'єра, голови Мінфіну та Нацбанку.

Реклама:

За словами Шлапака,  зараз документ є предметом переговорів.

Шлапак висловив сподівання, що рада директорів МВФ до середини травня прийме позитивне рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand by на суму 1,9 мільярдів SDR (2,8 мільярдів доларів), з яких більш ніж 1 млрд. SDR буде направлено на покриття дефіциту державного бюджету.

"Я вірю, що ми отримаємо позитивне рішення від Ради директорів і Україна отримає черговий транш від МВФ", сказав він.

Співпрацю з МВФ він назвав позитивним сигналом.

"Цей сигнал потрібен для наших інвесторів", - наголосив він.

"Питання реструктуризації наших заборгованостей, яке є ключевим для збереження валютної стабільності у нашій державі, напряму залежить від співпраці з МВФ", - пояснив він.

"Уже на цьому тижні значна частина українських банків буде вести переговори зі своїми кредиторами щодо продовження кредитних ліній щодо реструктуризації заборгованості. Головна вимога яку ставлять кредитори - продовження співпраці з МВФ", - розповів Шлапак.

Він також нагадав, що президент неодноразово вимагав терміново розпочати необхідні для підтримки банків процедури і внести необхідні зміни до законодавства.

"Буквально з сьогоднішнього дня починаються всі робочі процедури, необхідні для того, щоб уряд міг розпочати реалізацію програм фінансового оздоровлення цих банків", - сказав він.

За його словами, проект закону узгоджено і найближчим часом він буде внесений на розгляд парламенту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: