Уряд змусить металургів купувати коксівне вугілля за кордоном

Вівторок, 21 квітня 2009, 14:58 -
Уряд змусить металургів купувати іноземне коксівне вугілля.

Про це на брифінгу заявив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.

Він звернув увагу на те, що своєю постановою "Про деякі питання вугільної галузі" Кабмін пропонує підняти ціни на коксівне вугілля з 383,68 гривень до 849,2 гривень за тонну, у той час, як закордонне вугілля нині коштує 785,4 гривень за тонну.

"Для будь-якого металургійного чи коксо-переробного підприємства вигідніше буде купувати закордонне вугілля, ніж наше", зазначив Шлапак.

При цьому він нагадав, що уряд неодноразово підкреслював, в тому числі у підписаному урядом меморандумі з представниками металургійної галузі, "що він не допустить підвищення цінових параметрів по тим послугам які надаються державними монополіями".

Реклама:

"Ця неодноразово порушувалася. У першу чергу 3% надбавкою по газу", сказав Шлапак..

"Це черговий приклад того, як уряд намагається реагувати на ситуацію критичну у одній галузі, підтоплючи іншу галузь. Спочатку металургійну промисловість підіймати хотіли, сьогодні в нас ситуація на шахтах складна, ми плюємо на металургів і намагаємося за рахунок металургів витягнути шахти", заявив заступник голови секретаріату президента.

Шлапак наголосив, що підняття вдвічі ціни на коксівне вугілля призведе до збитків металургійної галузі, "яка й так зараз не жирує".

Він нагадав, що падіння виробництва у металургійній галузі за перший квартал більш ніж 30%. І додав, що якщо брати падіння четвертого кварталу 2008 року, "ситуація дуже критична".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: